Продължават да растат запасите от уран на Иран, обогатен до 60 процента, което е близо до оръжейния клас. Това се казва в доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), оповестен в понеделник. Докладите са били изпратени до държавите-членки на МААЕ преди тримесечната среща на Съвета на управителите през следващата седмица. 

В документа се отбелязва също така, че няма напредък в преговорите с Техеран по чувствителни въпроси - като обяснение на следите от уран в недекларирани обекти. Ръководителят на иранската ядрена агенция твърдеше многократно през последните месеци, че на въпросите на МААЕ за тях вече е бил даден отговор.

Според един от поверителните тримесечни доклади до държавите-членки, получени от "Ройтерс" и други медии, МААЕ алармира, че запасите на Иран от уран продължават да се увеличават, макар и с по-бавно темпо.

"Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси съжалява, че няма напредък в разрешаването на неуредените проблеми с гаранциите през този отчетен период", се казва в един доклад.

Иран ограничава запасите си от обогатен уран

Иран ограничава запасите си от обогатен уран

Нови данни

Също така се казва, че след ограничен напредък при повторното инсталиране на камери за наблюдение на МААЕ през предходното тримесечие, оттогава не е имало такива, освен това повишаване на напрежението със западните сили.

Иран и МААЕ обявиха споразумение през март за повторно инсталиране на камери за наблюдение, въведени съгласно споразумение с големи сили през 2015 г., но премахнати по нареждане на Иран миналата година. Само малка част от камерите и другите устройства за наблюдение, които МААЕ искаше да създаде, бяха инсталирани. Но официалните лица на САЩ вече са признали, че са намалили прилагането на санкциите, което е довело до удвояване износа на петрол от Иран от средата на 2022 г.

В допълнение към проблемите, които вероятно ще предизвикат напрежение със Запада, запасите на Иран от уран, обогатен до 60 процента, са нараснали с приблизително 7,5 кг до 121,6 кг, се казва в доклада, въпреки че 6,4 кг от него са били разредени с уран, обогатен до по-ниско ниво ниво.

Производството на Иран на уран, обогатен до 60 процента, се е забавило до около 3 кг на месец от около 9 кг на месец преди, каза високопоставен дипломат.

Други дипломати казаха, че забавянето може да е част от така наречените опити за деескалация между Иран и Съединените щати, включващи ирански средства, замразени в чужбина, и връщане на американски затворници в Иран. Въпреки че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отрече проблемите да са свързани.

Обогатеният уран на Иран - 23 пъти над лимита в ядрената сделка

Обогатеният уран на Иран - 23 пъти над лимита в ядрената сделка

МААЕ обаче отчита напредък в сътрудничеството си с Техеран