Иран значително е увеличил запасите си от обогатен уран през последните месеци, продължавайки ядрената ескалация. Това се посочва в поверителен доклад на Международната агенция за атомна енергия, цитиран от "Франс прес".

Агенцията обаче отбелязва напредъка в сътрудничеството си с Техеран в отделен доклад. В него се посочва, че ще бъде прекратено разследването за ядрен материал, открит в недеклариран обект - проблем, който изостри отношенията между двете страни.

Двата поверителни доклада идват дни преди срещата на Съвета на управителите на МААЕ, на която ще бъде обсъден напредъкът при справянето с оставащите опасения на надзорния орган на ООН.

В тримесечния си доклад агенцията посочва, че приблизителните запаси от обогатен уран на Иран са надхвърлили над 23 пъти лимита, определен в споразумението от 2015 г. между Техеран и световните сили.

Към 13 май общите запаси от обогатен уран на Иран се оценяват на 4 744,5 кг при поставен лимит в ядрената сделка от 202,8 кг.

Допълва се, че Иран продължава обогатяването на уран до нива, по-високи от ограничението от 3,67%.

Иран е постигнал нов напредък в обогатяването на уран

Иран е постигнал нов напредък в обогатяването на уран

Центрофугите се използват за въртене на обогатен уран до по-високи нива на чистота

Усилията за възобновяване на ядреното споразумение с Иран, което беше прекъснато от едностранното оттегляне на Съединените щати през 2018 г., са в застой от миналото лято.

Счита се, че запасите на Техеран от уран, обогатен до 20%, вече възлизат на 470,9 кг - с 36,2 кг повече от последния доклад през февруари - а този, обогатен до 60%, е 114,1 килограма - увеличение с 26,6 кг.

За създаването на атомна бомба са необходими нива на обогатяване от около 90%.

В доклада се посочва, че междувременно МААЕ е успяла да инсталира отново част от оборудването за наблюдение, въведено съгласно ядрената сделка от 2015 г., но което впоследствие беше премахнато от Иран.

"Иран разреши на агенцията да инсталира оборудване за наблюдение в два декларирани ядрени обекта", отбелязват от МААЕ.

Относно откриването на уранови частици, обогатени почти до необходимите нива за атомна бомба, в обекта във Фордо, МААЕ посочва, че засега "няма повече въпроси по темата".

МААЕ: Иран продължава напредъка си по ядрената програма

МААЕ: Иран продължава напредъка си по ядрената програма

Докато Западът очаква отговора на Иран за спасяването на ядрената сделка от 2015 г.

"Агенцията прецени, че информацията, предоставена от Иран, не е в противоречие с обяснението му за произхода на тези частици", се уточнява в доклада.

Във втори поверителен доклад МААЕ посочва, че е решила да закрие разследването, свързано с наличието на ядрен материал в недеклариран обект, след като е получила "възможно обяснение" от Иран.

МААЕ съобщи за установяването на следи от радиоактивен материал в три обекта, които не са обявени от Иран. Това беше удар срещу усилията за възстановяване на сделката от 2015 г.

Иран многократно е отричал да се стреми да развива капацитет за ядрени оръжия и убеждава, че дейностите му са с изцяло мирна цел.

МААЕ: Иран се готви да засили обогатяването на уран

МААЕ: Иран се готви да засили обогатяването на уран

Чрез усъвършенствани центрофуги IR-6 в подземния обект Фордоу