Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) излезе с изявление, след като комплексът на атомната електроцентрала в Хмелницки беше обстрелван от руски дронове.

"Мощни експлозии", се казва в изявлението, "разтърсиха района близо до украинската атомна електроцентрала Хмелницки (KNPP), като счупиха прозорци и временно прекъснаха захранването на редица станции за радиационен мониторинг. Това още веднъж подчертава потенциалната ядрена опасност от продължаващия военен конфликт, предупреди Би Би Си.

"Този ​​инцидент още веднъж подчертава изключително нестабилната ситуация на ядрената сигурност в Украйна, която ще продължи, докато продължава тази трагична война. Фактът, че много прозорци са счупени, показва колко близо са се случили експлозиите. Следващият път може да нямаме такъв късмет", каза генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси.

"Ударите по атомна електроцентрала трябва да бъдат избегнати на всяка цена", добави той.

В съобщението на МААЕ се подчертава още, че не е имало пряко въздействие на дронове върху атомната електроцентрала и експлозиите не са повлияли на нейната работа. В момента експерти на агенцията установяват точния размер на щетите.

Русия удари с дронове Хмелницката АЕЦ, има повреди по помощни сгради
Обновена

Русия удари с дронове Хмелницката АЕЦ, има повреди по помощни сгради

Според украински официални лица 11 дрона са атакували област Хмелницки в сряда вечерта

В нощта на 25 октомври отломки от свалени руски безпилотни самолети-камикади паднаха близо до град Славута в Шепетовски район на Хмелницка област, а Русия удари и града на ядрените учени Нетишина в същия район и обекти близо до АЕЦ Хмелницки , пише украинската служба на Би Би Cи.

Пострадали са 18 души, критична инфраструктура и жилищни сгради.