Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси ще посети Южна Корея, за да обсъди ядрената криза в Пхенян. Това съобщиха от южнокорейското Министерство на външните работи.

Четиридневната му визита ще се състои следващата седмица.

Гроси ще посети страната за първи път, откакто встъпи в длъжност през декември 2019 г. По време на посещението си той се срещне с външния министър на Южна Корея Пак Джин.

Визитата на шефа на МААЕ идва на фона на напрежението на Корейския полуостров след многократните изстрелвания на ракети от Северна Корея, придружени от заплахи за възможно използване на ядрени оръжия.

КНДР предупреди Южна Корея и САЩ, че са направили ужасна грешка

КНДР предупреди Южна Корея и САЩ, че са направили ужасна грешка

Пхенян беснее срещу удължаването на съвместните военни учения на двете страни

В последните месеци се засилват опасенията, че Северна Корея се готви да възобнови ядрените опити за първи път от 2017 г., след като исторически срещи на върха с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и други световни лидери през 2018 г. не успяха да разубедят Ким от разработването на ядрени оръжия.

На 9 септември Северна Корея прие закон, потвърждаващ правото й да нанася превантивни удари с ядрени оръжия, за да се защити при установяване на предстояща атака от всякакъв вид, насочена срещу ръководството на Северна Корея и командването на нейните ядрени сили.

Новото севернокорейско законодателство се разглежда като очевидна препратка към стратегията на Южна Корея "Верига за убийства" (Kill Chain), която призовава за превантивно нанасяне на удари по ядрената инфраструктура и командната система на Северна Корея, ако се подозира непосредствена атака.

С нови учения Южна Корея и САЩ предупреждават КНДР да внимава с провокациите

С нови учения Южна Корея и САЩ предупреждават КНДР да внимава с провокациите

ЕС скастри Пхенян за неоправданата агресия