Президентът на Венецуела Николас Мадуро обвини САЩ и лидера на опозицията Хуан Гуайдо, че планират неговото убийство, съобщават световните информационни агенции. 

"Американският империализъм иска да ме убие. Току-що разкрихме плана, който дяволската марионетка (Гуайдо, б. р.) е ръководил лично, за да ме убият. Имаме доказателства, но те не можаха и не могат да се справят с нас, защото нашият Бог ни защитава", изтъкнал Мадуро, говорейки пред свои поддръжници по време на митинг.

САЩ разшириха санкциите срещу Венецуела

САЩ разшириха санкциите срещу Венецуела

Рестрикции са наложени на банка BANDES

През януари страната беше залята от вълна от протести срещу Мадуро. На 23 януари председателят на парламента Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен държавен глава до произвеждането на нови президентски избори. Парламентът във Венецуела е контролиран от опозицията.

Действията на Гуайдо бяха подкрепени от САЩ, повечето страни от Латинска Америка и Европейския съюз и др. Повечето американски дипломати и служители на посолството напуснаха Венецуела на 24 януари. Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че Вашингтон вече не признава правителството, оглавявано от Мадуро, който от своя страна обяви скъсване на дипломатическите отношения със САЩ.

Гуайдо е готов за операция "Свобода" и иска властта във Венецуела

Гуайдо е готов за операция "Свобода" и иска властта във Венецуела

Призовава гражданите във всеки щат, на Мадуро му "остават само няколко дни"

САЩ наложиха санкции срещу венецуелската държавна петролна компания PDVSA. Нейните активи и интереси на стойност 7 млрд. долара в американска юрисдикция бяха блокирани.

Мадуро беше подкрепен от Русия, Китай, Мексико, Турция и Индонезия. Москва не признава "президентския статут" на Гуайдо.

Тръмп мисли за военна инвазия във Венецуела

Тръмп мисли за военна инвазия във Венецуела

САЩ и Бразилия обсъждат Латинска Америка