Президентът на Венецуела Николас Мадуро е готов да работи за нормализиране на отношенията със САЩ въпреки продължаващите санкции, които осакатяват страната му, съобщава "Франс прес".

Коментарът на държавния глава идва дни, след като опозицията на страната гласува за разпускане на "временното правителство", ръководено от Хуан Гуайдо, който беше признат от много държави - сред които и САЩ - за легитимен лидер на Венецуела след оспорваните избори през 2018 г.

Венецуела е готова, напълно готова, да предприеме стъпки към нормализиране на дипломатическите, консулските и политическите отношения с настоящата и с бъдещите администрации на САЩ, увери Мадуро.

Каракас прекъсна отношенията си с Вашингтон през 2019 г., когато администрацията на тогавашния президент Доналд Тръмп призна Гуайдо за "временен президент" на Венецуела.

Chevron и Венецуела подписват сделка за увеличаване на производството на петрол

Chevron и Венецуела подписват сделка за увеличаване на производството на петрол

Министърът на петрола на Венецуела: Смесени компании и производство на петрол, както винаги сме правили

В опит да принудят Мадуро да напусне поста, САЩ наложиха поредица от санкции срещу Венецуела, включително и петролно ембарго.

Въпреки че администрацията на настоящия американски президент Джо Байдън поддържа политика на официално непризнаване на правителството на Мадуро, миналата година тя изпрати делегати в Каракас, за да се срещнат с него и да преговарят за размяна на затворници.

Готови сме за диалог на най-високо ниво, за отношения на уважение и бих искал в САЩ да се появи лъч светлина, да обърнат страницата, да оставят екстремистката си политика настрана и да започнат по-прагматична политика по отношение на Венецуела, настоя Мадуро.

САЩ и Венецуела обсъждат облекчаване на санкциите

САЩ и Венецуела обсъждат облекчаване на санкциите

В замяна на възможността Chevron да добива петрол

Миналата седмица три от четирите основни партии в контролираното от опозицията Национално събрание на Венецуела гласуваха за прекратяване на дейността на временното правителство, ръководено от Гуайдо.

Органът, избран през 2015 г., вече е до голяма степен символичен, тъй като беше заменен от законодателен орган, лоялен на Мадуро, въпреки че все още запазва контрола върху някои от активите на Венецуела в чужбина.

След като в края на ноември в Мексико бяха подновени преговорите между опозицията и правителството на Мадуро, Вашингтон предостави шестмесечен лиценз на американския енергиен гигант Chevron да работи във Венецуела.