Президентът на Венецуела Николас Мадуро се появи в последния момент на среща на 33-членната общност на латиноамериканските и карибските държави (или CELAC). Счита се, че той е там, за да търси признание за легитимността си, тъй като по-рано50 държави признаха за лидер опозиционера Хуан Гуайдо, предаде АФП.

По време на съботните процедури президентите на Уругвай и Парагвай, които са сред тези 50 лидери, заявиха, че присъствието им на срещата на върха не означава, че признават Мадуро за президент.

"Няма промяна в позицията на моето правителство", каза Марио Абдо Бенитес, президент на Парагвай в реч пред събралите се лидери. Правителството му прекъсна връзките с Венецуела, след като Гуайдо се обяви за президент.

Президентът на Уругвай Луис Лакал заяви, че във Венецуела "няма пълна демокрация ... Репресиите се използват за потушаване на протестите, а опозицията е в затвора".

Продължават преговорите за бъдещето на Венецуела

Продължават преговорите за бъдещето на Венецуела

Разговорите имат дневен ред от седем точки

Мадуро предизвика двамата президенти на дебат за демокрацията в неговата страна и като цяло в Латинска Америка. "Назовете датата, мястото и часа", каза Мадуро, обръщайки се към двамата лидери. Той ги покани да дойдат в страната му и да наблюдават общинските избори на 21 ноември, в които опозицията заяви, че ще участва, след като три години бойкотира гласуването. "Елате да видите диктатора Мадуро как свиква изборите", каза Мадуро.

Припомняме, че правителството и опозицията на Венецуела се върнаха на масата за преговори в Мексико Сити през септември.

Припомняме, че лидерите се събраха по покана на президента на Мексико със заявена цел да отслабят базираната във Вашингтон Организация на американските държави, дългогодишния регионален орган, който изключва Куба.

Латиноамериканските и карибските държави трябва да образуват блок, подобен на Европейския съюз, предложи президентът на Мексико. 

Покойният президент на Венецуела Уго Чавес помогна за създаването на CELAC през 2011 г.

Мексико предлага Латинска Америка и Карибите да направят блок като ЕС

Мексико предлага Латинска Америка и Карибите да направят блок като ЕС

И да се откъснат от влиянието на базираната в САЩ Организация на американските държави