Правителството и опозицията на Венецуела се върнаха на масата за преговори в Мексико Сити в петък, както бе по план, предаде АП. 

Съперниците на президента Николас Мадуро поискаха гаранции за свободни и честни избори в замяна на облекчаването на санкциите, за което настояват управляващите. Основният опозиционен съюз обяви тази седмица, че ще прекрати тригодишния бойкот на изборите и ще вземе участие в кметските и губернаторските избори през ноември. Този ход дойде, след като двете страни миналия месец започнаха преговори с посредничеството на Норвегия и домакин Мексико в опит да разрешат политическата криза, която бележи осемгодишното управление на Мадуро.

Преговорите за Венецуела продължават през септември

Преговорите за Венецуела продължават през септември

Не се съобщава какво е постигнато на срещите този месец

"Нашата цел е да постигнем споразумение, което да разреши конфликта чрез свободни и честни президентски и парламентарни избори, с гаранции, заяви опозиционният лидер Хуан Гуайдо във видео, публикувано в социалните медии. Всички знаем, че днес няма условия за свободен и честен избирателен процес във Венецуела. Ето защо сме в Мексико. Ние се борим да постигнем тези условия", каза той.

Разговорите имат дневен ред от седем точки, включително облекчаване на санкциите, политическите права и изборните гаранции, но не и напускането на Мадуро, обвинен от опозицията за измама при преизбирането през 2018 г. Първият ден на преговорите приключи в петък без постигнати споразумения, но разговорите ще продължат до понеделник.

Ръководителят на правителствената делегация Хорхе Родригес заяви пред телевизионния оператор Telesur, че неговите предложения ще се съсредоточат върху икономически и социални въпроси, сред които връщане на ресурсите, които принадлежат на Венецуела, за да се задоволят нуждите на цялото население.

Управляващи и опозиция във Венецуела преговарят през август

Управляващи и опозиция във Венецуела преговарят през август

Ще се срещнат в Мексико, а Норвегия посредничи

Припомняме, че опозиционни лидери поискаха противниците на президента Николас Мадуро да търсят сътрудничество с управляващата Социалистическа партия, вместо да се опитват да наложат смяна на правителството. Тази позиция показва съществена промяна в политиката им.