Президентът на Венецуела Николас Мадуро увеличи минималната работна заплата в страната с 30%, на фона на необузданата инфлация, която ликвидира покупателната способност на хората в ударената от икономическа криза страна, съобщава „Ройтерс”.

От 1 май минималната заплата скача до 15 051 боливара на месец, което прави 1 505 долара по официалния разменен курс на боливара спрямо долара, ала само 13,50 долара по курса на черно. Именно черният пазар определя цените на стоките във Венецуела.  

Мадуро също е увеличил месечните купони за храна до 18 585 боливара – около 17 долара на черния пазар.

Президентът отбеляза, че увеличението ще бъде дванадесетото откакто той беше избран за държавен глава през април 2013 г. след смъртта на своя предшественик и ментор Уго Чавес.

Само президент като Николас Мадуро, син на Уго Чавес (може да постигне това)”, изтъкна Мадуро в едночасово обръщение към нацията по държавната телевизия.

Критиците му обаче се противопоставят, посочвайки, че многократните увеличения на заплатите разкриват категоричния провал на правителството да ограничи инфлацията и дълбоката рецесия.  

Увеличенията на този човек са виц. Инфлацията се повишава рязко!”, коментира опозиционният лидер Енрике Каприлес в „Туитър”, добавяйки, че инфлацията през март е била 20%.

Откакто Мадуро пое властта, боливарът се обезцени с 98% спрямо долора на черния пазар. Инфлацията е трицифрена.

Президентът твърди, че подкрепяната от САЩ опозиция водела „икономическа война” срещу него чрез разпалване на инфлацията и укриването на дефицитните стоки.

Венецуела е в дълбока икономическа криза. Страната зависи от износа на петрол и нейната икономика се сви с 5,7% миналата година. Основни стоки липсват, цените се увеличиха.

Страната страда от тежка енергийна криза заради сушата. Поради тази причина беше въведен режим на тока, а държавните служители работят само два дни седмично, за да пестят ток.

От днес стрелките на часовниците във Венецуела се местят с половин час напред, за да се пести електроенергия.