Иран не е предложил нищо ново по време на неотдавнашна среща с представителите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във Виена относно ядрената си програма. 

Това заяви ръководителят на ядрения надзорен орган на ООН Рафаел Гроси в сряда, като добави, че разговорите ще продължат през следващите седмици, съобщи "Ройтерс".

"Не е тайна, че не успяхме да регистрираме някои осезаеми елементи, каза още Гроси. Имаме възможност да се ангажираме отново, за да продължим работата си, но това ще се случи след публикуването на докладите ми, добави той, като има предвид предстоящите тримесечни доклади на МААЕ за Иран, които трябва да бъдат публикувани следващата седмица.

Той направи изявлението в кулоарите на климатичната конференция COP27 в Египет.

Припомняме, че Техеран обяви на 2 ноември, че изпраща делегация във Виена, за да се опита да намали различията с МААЕ, която се опитва да следи ядрената дейност на Иран.

Иран иска да изглади отношенията с МААЕ

Иран иска да изглади отношенията с МААЕ

Техеран ще изпрати своя делегация за разговори във Виена

Иран търси приключване на разследването на МААЕ за ядрените му дейности, наред с други гаранции, за да съживи ядрената сделка на страната от 2015 г. със световните сили.

Този пакт ограничи ядрената програма на Иран в замяна на освобождаване от икономическите санкции на САЩ, ЕС и ООН, но бившият американски президент Доналд Тръмп се оттегли от него през 2018 г., с твърдението, че Иран го нарушава.

Непреките преговори между Техеран и администрацията на американския президент Джо Байдън за съживяване са в застой.

МААЕ: Иран бързо напредва с обогатяването на уран

МААЕ: Иран бързо напредва с обогатяването на уран

Техеран пусна в експлоатация все повече усъвършенствани центрофуги

Официални лица твърдят, че основна пречка е искането на Иран МААЕ да прекрати разследване на следи от уран, открити в недекларирани обекти.

През август МААЕ съобщи, че Иран продължава да развива програмата си за обогатяване на уран.

В друг доклад на МААЕ пък се посочва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта - в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

От своя страна, иранското външно министерство заяви, че докладът на МААЕ не е нито "балансиран", нито "справедлив". Като отговор Техеран обяви, че ще изключи две от камерите на агенцията на ООН.

Възобновиха преговорите за иранската ядрена сделка

Възобновиха преговорите за иранската ядрена сделка

Засега разговорите се водят на ниско ниво

Въпреки че Иран уверява, че ядрената му програма е с мирни цели, Западът се опасява, че Техеран е все по-близо до създаването на атомна бомба.