Иран бързо разширява способността си за обогатяване на уран с усъвършенствани центрофуги в подземния си завод в Натанц и възнамерява да отиде по-далеч от предварително планираното. Това се посочва в поверителен доклад на Международната агенция за атомна енергия, цитиран от "Ройтерс".

Докато непреките преговори между Иран и Съединените щати за съживяване на иранската ядрена сделка от 2015 г. бяха в застой, Техеран пусна в експлоатация все повече усъвършенствани центрофуги, които споразумението забранява за използване за производство на обогатен уран.

Освен това Иран бързо завърши инсталирането на седем каскади, сочи докладът.

Последното посещение на експерти на МААЕ в ирански ядрен обект е от края на август. Отбелязва се, че към 31 август въпросните седем каскади, една от центрофугите IR-4 и шест от машините IR-2m са били напълно инсталирани, но без все още да извършват обогатяване на уран.

МААЕ: Иран се готви да засили обогатяването на уран

МААЕ: Иран се готви да засили обогатяването на уран

Чрез усъвършенствани центрофуги IR-6 в подземния обект Фордоу

Техеран уведоми МААЕ и че планира да добави допълнителни три каскади от машини IR-2m, в допълнение към 12-те, които вече бяха обявени и вече инсталирани, се посочва в доклада.

Монтажът на две от тези три допълнителни каскади IR-2m вече е започнал.

Докладът също така показа, че всички центрофуги, извършващи обогатяване в Натанц, все още произвеждат газ уранов хексафлуорид (UF6), обогатен до 5%, но сега те се захранват с естествен UF6. Това контрастира с тримесечния доклад на МААЕ, публикуван през септември, в който се отбелязва, че на 31 август центрофугите се захранват с UF6, обогатен до 2%.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от иранската ядрена сделка и отново въведе санкции срещу Иран. В отговор Техеран наруши ограниченията върху ядрените си дейности, наложени от сделката.

Ако ядреното споразумение бъде възобновено, Иран ще трябва да постави модерните си центрофуги на склад, отбелязват дипломати.

Иран увеличава ядрените си запаси, алармира МААЕ

Иран увеличава ядрените си запаси, алармира МААЕ

Страната разполага с над 33 кг уран, обогатен до 60%