Босът на италианската мафия Матео Месина Денаро, който беше арестуван през януари, след като бе издирван в продължение на 30 години, почина, съобщи италианската агенция ANSA в понеделник.

61-годишният Месина Денаро страдаше от рак и беше арестуван, след като бе установено, че се лекува в частна болница. Тъй като състоянието му се влоши през последните седмици, той беше преместен в болница от затвора с максимална сигурност в Централна Италия, където първоначално беше държан.

Денаро не е поискал ново агресивно медицинско лечение, съобщи ANSA, добавяйки, че медиците са спрели да го хранят, след като е обявено, че е изпаднал в необратима кома.

Той беше осъден за множество престъпления, включително за ролята му в планирането на убийствата през 1992 г. на прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино - престъпления, които шокираха Италия и предизвикаха безпрецедентни мерки срещу сицилианската мафия.

Той също така беше държан отговорен за бомбените атентати в Рим, Флоренция и Милано през 1993 г., при които загинаха 10 души, както и за подпомагането на организирането на отвличането на 12-годишния Джузепе Ди Матео, за да се опита да разубеди бащата на момчето да даде показания срещу мафията. Момчето е задържано две години, след което е убито.

Наричан от италианската преса "последният кръстник", Месина Денаро се смята, че не е дал никаква информация на полицията, след като беше арестуван пред частна здравна клиника в сицилианската столица Палермо на 16 януари.

Според медицинските досиета, изтекли в италианските медии, той е претърпял операция от рак на дебелото черво през 2020 г. и 2022 г. под фалшиво име. Лекар от клиниката в Палермо каза пред вестник La Repubblica, че здравето на Месина Денаро се е влошило значително през месеците преди залавянето му.

Син на мафиот, Месина Денаро е роден в югозападния сицилиански град Кастелветрано през 1962 г. Той следва пътя на баща си и на 15 години вече носи пистолет. Полицията казва, че той е извършил първото си убийство, когато е бил на 18 години.

Кланът Кастелветрано беше съюзник на Корлеонези, воден от Салваторе "Тото" Рийна с прякор "Звяра", който стана безспорният "бос на босовете" на сицилианската мафия, известна като "Коза Ностра" (Нашето нещо), благодарение на безмилостния си стремеж към власт.

С прякора "Кльощавия", Месина Денаро стана негово протеже и показа, че може да бъде също толкова безмилостен като господаря си, като получи 20 доживотни присъди в задочни процеси за участието си в редица мафиотски убийства.

Самият той веднъж твърдеше, че е убил достатъчно хора, за да напълни едно гробище.

Той се укрива през 1993 г., когато нарастващ брой престъпници започват да предоставят подробности за ролята му в мафията, но разследващите смятат, че той рядко е ходил далеч от Сицилия.

Полицията казва, че той е прекарал голяма част от 2022 г., укривайки се в Кампобело ди Мазара, град с около 11 000 жители, на кратко разстояние с кола от къщата на майка му в западна Сицилия.

Той комуникира с други мафиоти чрез "пицини", малки парчета хартия, понякога написани с код, разпространявани от вестоносци, някои от които са прихванати от полицията.

Той никога не се жени, но се знае, че е имал няколко любовници. Денаро пише, че има дъщеря, но никога не я е срещал.

Въпреки лошата му слава, прокурорите винаги са се съмнявали, че Месина Денаро е станал мафиотският "бос на босовете", заявявайки, че е по-вероятно той просто да е бил ръководител на "Коза Ностра" в Западна Сицилия.

Повече от 50 арестувани при акция срещу "Ндрангета" в Италия

Повече от 50 арестувани при акция срещу "Ндрангета" в Италия

Разследващите са идентифицирали различни престъпни дейности, включително трафик на наркотици, пране на пари и изнудване