Катастрофата с хеликоптер, при която загина президентът на Иран Ебрахим Раиси, е била причинена основно от метеорологичните условия, включително гъста мъгла.

Това се казва в окончателния доклад от разследването на инцидента, оповестен в неделя, съобщава "Ройтерс".

Иранският президент Ебрахим Раиси, хардлайнер, който се смяташе за потенциален наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, загина, когато хеликоптерът му се разби през май в планински район близо до границата с Азербайджан.

"Основната причина за катастрофата на хеликоптера са сложните метеорологични условия в региона", заключава окончателният доклад, според държавната телевизия на Иран.

Катастрофата с Раиси - заради претоварване и лошо време

Катастрофата с Раиси - заради претоварване и лошо време

Полуофициалната информационна агенция на Иран FARS цитира анономен източник, запознат със заключенията от разследването

Гъста мъгла е причината хеликоптерът, който превозваше Раиси и неговите спътници, да се разбие в планината, се казва в доклада, издаден от висш комитет, натоварен от иранската армия да разследва инцидента.

В края на август  полуофициалната информационна агенция на Иран FARS съобщи, че лоши условия и претоварване са причините за катастрофата. Генералният щаб на иранските въоръжени сили обаче отрече посочените причини в публикацията.

Припомняме, че от предварителния доклад на иранската армия през май стана ясно, че по време на разследването не са открити доказателства за нападение.

Русия свърза смъртта на Раиси със санкциите на САЩ срещу Иран

Русия свърза смъртта на Раиси със санкциите на САЩ срещу Иран

Според Москва американските санкции са влошили безопасността на въздухоплаването

Въпреки това Русия и Беларус веднага намериха връзка със Запада и санкциите.