Катастрофата с хеликоптер, при която покойният президент на Иран Ебрахим Раиси загина през май, е причинена от метеорологичните условия и неспособността на самолета да се справи с тежестта, която носи.

Това съобщава в сряда "Ройтерс", като цитира полуофициалната информационна агенция на Иран FARS. 

Това е заявил анонимен източник, запознат с резултатите от окончателното разследване.

Генералният щаб на иранските въоръжени сили обаче отрече посочените причини в публикацията.

"Информацията на агенция Фарс, че един от факторите за катастрофата на хеликоптера е наличието на още двама пътници на борда, в противоречие с протоколите за безопасност, поради което хеликоптерът не е имал достатъчно мощност, за да набере необходимата височина, е лъжа.", се казва в изявление, допълва ТАСС.

Припомняме, че от предварителен доклад на иранската армия през май стана ясно, че досега не са открити доказателства за нападение по време на разследването на катастрофата.

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Президентът на Иран е летял на Augusta Bell 212

Въпреки това Русия и Беларус веднага намериха връзка със Запада и санкциите. 

Установени са две причини за инцидента: метеорологичните условия не са били подходящи и хеликоптерът не е успял да се справи с тежестта, което е довело до разбиването му в планина.

Разследванията показват, че хеликоптерът е превозвал двама души повече от капацитета, който протоколите за сигурност диктуват, каза източникът пред Fars.

Раиси, хардлайнер и потенциален наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, загина при катастрофата в планински терен близо до границата с Азербайджан.

Смъртта на Раиси - поредната спънка в преговорите на МААЕ с Иран

Смъртта на Раиси - поредната спънка в преговорите на МААЕ с Иран

Техеран притежава обогатен уран, достатътчен за три атомни бомби

Новият президент на Иран Масуд Пезешкиан положи клетва в края на юли, след като спечели изборите по-рано този месец, като обеща да подобри връзките със света и да облекчи ограниченията върху социалните свободи у дома.

"Ние ще преследваме конструктивно и ефективно взаимодействие със света, основано на достойнство, мъдрост и целесъобразност", каза Пезешкиан, сравнително умерен, на сесия на парламента, на която присъстваха чуждестранни високопоставени лица и излъчена на живо по държавната телевизия.

Неговата победа повдигна надеждите за размразяване на антагонистичните отношения на Иран със Запада, което може да създаде възможности за обезвреждане на ядреното му противопоставяне със световните сили.

Но Пезешкиан поема поста в момент на ескалирация на напрежението в Близкия изток заради конфликта на Израел с "Хамас" в Газа и трансграничните боеве със съюзника на Иран "Хизбула" в Ливан .

Иран, който подкрепя групите, които се описват като "Оста на съпротивата" срещу Израел и влиянието на САЩ в Близкия изток, обвини Съединените щати, че подкрепят това, което наричат ​​израелските престъпления в Газа.

"Тези, които доставят оръжия, които убиват деца, не могат да учат мюсюлманите на човечност", каза Пезешкиан под скандирания "Смърт на Америка" и "Смърт на Израел".

На фона на траура за Раиси, Иран потъва в несигурност

На фона на траура за Раиси, Иран потъва в несигурност

Търси се бъдещ наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей

Лидерите на палестинските съюзници на Иран "Хамас" и "Ислямския джихад", както и високопоставени представители на подкрепяното от Техеран движение хуси в Йемен и ливанската "Хизбула" присъстваха на церемонията.

Пезешкиян, който се очаква да назове своя кабинет до две седмици, заменя твърдолинейния Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер през май.

Като върховен авторитет в Иран, върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума по всички държавни въпроси, включително външната и ядрената политика.

Той трябва също така да одобри избраните от Пезешкиан ключови постове в кабинета, като министрите на външните работи, петрола и разузнаването.

Иран търси наследник на Ебрахим Раиси

Иран търси наследник на Ебрахим Раиси

Страната започна регистрацията на кандидати за предсрочните президентски избори

Освен нарастващия натиск от страна на Запада относно бързо напредващата ядрена програма на Техеран, Пезешкиан е изправен пред огромната задача да освободи Иран от осакатяващите американски санкции, наложени отново, след като Вашингтон се отказа от ядрената сделка на Иран от 2015 г. с големите сили.