Смъртта на президента и на външния министър на Иран при катастрофа с хеликоптер доведе до пауза в преговорите на Международната агенция за атомна енергия с Техеран за подобряване на сътрудничеството с ядрения надзорен орган на ООН. Това заяви шефът на МААЕ Рафаел Гроси, цитиран от "Ройтерс".

"Те са в период на траур, който трябва да бъде уважен", посочи той.

"Но щом това приключи, ще се ангажираме отново", увери Гроси и определи ситуацията като "временно прекъсване, което се надявам да приключи до няколко дни".

По негови думи МААЕ планира да продължи техническите дискусии с Иран, но те все още не са се състояли поради катастрофата с хеликоптер миналия уикенд, при която загинаха президентът Ебрахим Раиси и външният министър Хосейн Амирабдолахян.

МААЕ е изправена пред редица предизвикателства в Иран - от неотдавнашното недопускане на много от най-опитните експерти по обогатяване на уран в иранския инспекционен екип до упорития отказ на Техеран да обясни следите от уран, открити в недекларирани обекти, въпреки продължилото с години разследване на МААЕ.

Иран се похвали с положителни и продуктивни преговори с МААЕ

Иран се похвали с положителни и продуктивни преговори с МААЕ

Гроси се опитва да засили надзора върху ядрената дейност на Техеран

Агенцията се опитва да разшири надзора си върху ядрената дейност на Иран на фона на продължаващия напредък на програмата на страната за обогатяване на уран.

Иран обогатява уран до 60% чистота, близо до около 90-те процента, необходими за създаването на атомна бомба. Ако този материал бъде обогатен допълнително, той би бил достатъчен за две ядрени оръжия, според данни на МААЕ.

Техеран отрича да се опитва да създаде ядрени оръжия, но никоя друга държава не е обогатявала уран до това ниво, ако няма за цел такова производство.

В момента Иран разполага с около 140 кг уран, обогатен до 60%, посочи Гроси. Според изчисления на МААЕ теоретично това е достатъчно количество, ако се обогати допълнително, за три ядрени бомби. За сравнение, в последния тримесечен доклад на МААЕ от февруари се посочваше, че Иран има 121,5 кг, достатъчни за две атомни бомби.

Иран продължава да произвежда на месец около 9 кг уран, обогатен до 60%, каза още Гроси. Освен това уран се обогатява и до по-ниски нива, на които има достатъчно материал за потенциално повече бомби.

МААЕ: Иран увеличава обогатяването на уран

МААЕ: Иран увеличава обогатяването на уран

Иран вече има достатъчно уран, за създаването на три ядрени бомби

Гроси, който преди две седмици заяви, че иска скоро да започне да вижда конкретни резултати за подобрено сътрудничество от Иран, повтори тази надежда, но уточни, че по-широкообхватна сделка ще изисква "малко повече време".

Засега неговият екип не е постигнал напредък по основните въпроси.

"Крайно време е да има някакво конкретно обяснение какво е това", настоя Гроси за следите от уран в недекларирани обекти.

Той предупреди, че доверието в много части на света към Иран по отношение на ядрения въпрос намалява.

Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина

Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина

На фона на израелските заплахи