След разпадането на ядрената сделка, и действията на страната, насърчени от липсата на международно регулиране и съюза й с Русия, Иран сега е по-близо до разработването на ядрени оръжия от всякога, съобщи Washington Post (WP).

Иранската ядрена програма продължава да напредва, като секретно и строго охранявано съоръжение във Фордоу сега произвежда обогатен уран, който се доближава до нива годни за разработване на ядрено оръжие, разкри доклад на Washington Post.

Появиха се съобщения, че във фабричните камери, които съгласно споразумението от 2015 г. са спрели обогатяването на уран, сега има ново инсталирано оборудване, което потенциално може да удвои производството на обогатен уран в ядрената централа, отбелязва Washington Post .

Това развитие подчертава разпадането на ядрената сделка с Иран от 2015 г., която наложи строги ограничения върху ядрените дейности на Иран. Споразумението от 2015 г. беше договорено като Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA) от Съединените щати по време на президентството на Барак Обама и Европейския съюз, който във всички технически аспекти е в сила, макар и да не се спазва.

САЩ плашат Иран с действия, ако не сътрудничи на МААЕ за урана

САЩ плашат Иран с действия, ако не сътрудничи на МААЕ за урана

Настояват за промяна на сегашния модел на поведение на Техеран

Докато европейските страни спазват споразумението, САЩ се оттеглиха от пакта през 2018 г. под президентството на Доналд Тръмп, което доведе до постоянно разширяване на възможностите на Иран за обогатяване на уран, натрупвайки достатъчно високообогатен уран за поне три потенциални ядрени бомби.

Няма регулаторен орган, който да може да спре напредъка на Иран.

Washington Post отбеляза, че провалът на ядреното споразумение възпрепятства възможностите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за наблюдение и разследване на дейностите на Иран с ядрени оръжия.

Усилията за съживяване или преразглеждане на сделката се провалиха, като президентът Байдън призна нейното прекратяване през 2022 г. Разпадането на споразумението не само даде правомощия на Иран, но също така ограничи способността на Международната агенция за атомна енергия да наблюдава и да се занимава с ядрения напредък на Иран.

Ситуацията породи опасения за регионална надпревара във въоръжаването и повишено напрежение, като Иран разширява границите, без да пресича изрично червените линии. Пътят напред остава несигурен, като дипломатическите решения изглеждат все по-трудни за постигане.

САЩ настояват Иран да разреди всичкия уран, който е обогатил до 60%

САЩ настояват Иран да разреди всичкия уран, който е обогатил до 60%

Техеран настоява че има право да обогатява до високи нива за граждански цели