Съединените щати заплашиха с бъдещи действия срещу Иран пред Международната агенция за атомна енергия, ако Техеран продължи да "възпрепятства" надзорния орган на ООН, отказвайки му сътрудничеството и търсените отговори по въпроси, като необяснимите следи от уран, съобщава "Ройтерс".

На среща на Управителния съвет на МААЕ с представители от 35 държави Вашингтон отново изиска от Иран да си сътрудничи с инспекторите на агенцията, които от години търсят обяснения за произхода на уранови частици в недекларирани обекти.

Съединените щати обаче засега се отказаха да искат резолюция срещу Иран. Дипломатите посочиха президентските избори в САЩ през ноември като причина Вашингтон да не желае да направи това. Подобни резолюции разгневяват Техеран и като ответна мярка той често засилва дейността си.

"Смятаме, че сме стигнали дотам, че ние и по-широката международна общност трябва да обмислим отново как да отговорим на продължаващото възпрепятстване от страна на Иран", посочиха Съединените щати в изявление на заседанието. "Не можем да позволим сегашният модел на поведение на Иран да продължи".

САЩ настояват Иран да разреди всичкия уран, който е обогатил до 60%

САЩ настояват Иран да разреди всичкия уран, който е обогатил до 60%

Техеран настоява че има право да обогатява до високи нива за граждански цели

Измина повече от година от последната резолюция на управителния съвет срещу Иран, която му нареди спешно да сътрудничи на разследването относно урановите частици. Техеран отхвърли резолюцията като "политическа" и "антииранска", въпреки че само Китай и Русия ѝ се противопоставиха.

Съединените щати и техните три водещи европейски съюзници - Великобритания, Франция и Германия - отново решиха да не търсят резолюция срещу Иран на срещата тази седмица. Вашингтон обаче предупреди, че ако Иран скоро не предостави необходимото сътрудничество, ще предприеме действия.

"Нашето категорично мнение е, че продължаващата липса на надеждно сътрудничество от страна на Иран предоставя основание за по-нататъшни действия на Управителния съвет, включително възможността за допълнителни резолюции и разглеждане на въпроса дали Иран отново не спазва задълженията си за предпазни мерки", се посочва в съобщението.

МААЕ: Запасите на Иран от уран са се свили

МААЕ: Запасите на Иран от уран са се свили

Но проблемите с инспекторите продължават

През 2018 г. тогавашният американски президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от сделката от 2015 г., съгласно която големите сили отмениха санкциите срещу Иран в замяна на ограничения върху ядрените му дейности. След като санкциите бяха наложени отново, Иран разшири тези дейности далеч отвъд границите на споразумението.

В момента ислямската република обогатява уран до 60% чистота - все по-близо до 90-те процент чистота, необходими за атомна бомба, и далеч над тавана на сделката от 3,67%. Западните сили отбелязват, че няма достоверно обяснение за обогатяването на уран до това ниво, ако той е предназначен за граждански цели, а МААЕ подчертава, че никоя страна не е направила това, без да е произвела ядрена бомба.

На свой ред Иран уверява, че целите му са изцяло мирни и има право да обогатява уран до високи нива за граждански цели.

МААЕ: Иран увеличава обогатяването на уран

МААЕ: Иран увеличава обогатяването на уран

Иран вече има достатъчно уран, за създаването на три ядрени бомби

Съединените щати настояха Иран да предостави на МААЕ сътрудничество, включително достъп "за събирането на проби от околната среда и трябва да започне да го прави незабавно".

Ако това не се случи, Вашингтон ще поиска от шефа на МААЕ Рафаел Гроси да предостави "изчерпателен доклад" за ядрените дейности на Иран, по-широкообхватен от неговите редовни тримесечни такива.

"След това, въз основа на съдържанието на този доклад, ще предприемем подходящи действия в подкрепа на МААЕ и глобалния режим за неразпространение на ядрено оръжие", предупреждават САЩ.