Признаването българското малцинство в Албания е геноцид за македонците в Албания, където всъщност няма българи, коментира в интервюто по телевизия "Тема" в Тирана, Васил Стерьовски, генерален секретар на партията Македонски алианс за европейска интеграция в Албания, съобщава македонското издание "МИА".

Има македонско малцинство в Албания и това, което правят не е реалност, а изкуствено създадено малцинство в Албания. Според всички исторически факти, както и географското положение, няма българско, а македонско малцинство. Това е стратегията на "Сан Стефанска" България.

Признаването на българското малцинство от албанската държава е геноцид на македонците в тази страна и противоречи на националните интереси на Албания, допълва Стерьовски.

Според него българите години наред се опитват изкуствено да изфабрикуват българско малцинство в Албания, Косово и Гърция и с изкуствено българско малцинство да "докажат", че няма македонска нация.

"Знаем какво сме ние, македонци. Имаме и преброяване през 2011 г. и никой не се обявява за българин в Преспа, Върбник, Гора, Голо Бърдо. Няма по-голямо потвърждение от това", подчертава той.

Македонците в Албания: Признаването на българското малцинство - деформация на историята и истината

Македонците в Албания: Признаването на българското малцинство - деформация на историята и истината

Албанските власти отстъпили пред заплахите на България

Законопроектът за защита на националните малцинства в Албания признава осем малцинства, включително македонски, гръцки, ромски, египетски, черногорски, босненски, сръбски и влашки.

Албанският външен министър на няколко срещи заяви, че това са малцинствата, живеещи в Албания, и въпросът е завършен. Дори на едно от срещите на Асоциацията за приятелство между Албания и България той каза, че въпреки че стотици албанци имат италиански паспорти, това не дава на Италия правото да претендира за свое малцинство в Албания.

Македонският алианс за европейска интеграция и Македонската асоциация "Илинден" реагират силно на това и искат албанския президент Илир Мета да не подписва законопроекта и да го предаде на парламента, за да бъде преразгледан.