Временният председател на Камарата на представителите Патрик Макхенри заплашва да подаде оставка, съобщава NBC News.

"На среща при закрити врата днес Макхенри каза на колегите републиканци, че може да подаде оставка като временен говорител, ако настояват той да се опита да въведе разширяване на правомощията си без публично гласуване", съобщава станцията.

Отбелязва се, че по този начин Макхенри не иска да създаде прецедент, който да даде на бъдещите временни председатели всички пълни правомощия като на председателите, избрани в Камарата на представителите. Според него в резултат на това няма да има нужда да се избират председатели в бъдеще.

По-рано беше съобщено, че Камарата на представителите на Конгреса на САЩ в сряда, след резултатите от втория тур на гласуването, не можа да избере нов председател: Джим Джордан, номиниран от републиканците, отново не получи достатъчно гласове.

Говорителят на Джордан Ръсел Дай каза пред NBC News, че следващото гласуване ще се състои в 10 ч. сутринта местно време в петък.

Скализ се оттегля от изборите за председател на Камарата на представителите

Скализ се оттегля от изборите за председател на Камарата на представителите

Считан за фаворит, но болен от рак и не получил необходимия брой гласове

На 3 октомври Камарата на представителите гласува оставката на републиканеца Кевин Маккарти като председател. Това предизвика полемика сред републиканските конгресмени. Републиканецът Макхенри беше назначен за временен говорител.

Лидерът на мнозинството на републиканците Стив Скализ се оттегли от надпреварата за председател.

Докато Камарата на представителите не избере председател, тя не може да преговаря за бюджета или да приема закони.

217 гласа са необходими за избиране в Камарата.

Борбата за лидерство изяжда времето, което трябва да удължат държавните разходи преди изтичането им на 18 ноември и да актуализират програмите за субсидиране на фермите и хранене, наред с други задачи.

Републиканците търсят нов председател на Камарата на представителите

Републиканците търсят нов председател на Камарата на представителите

След като Маккарти бе отстранен при историческо гласуване