Лидерът на мнозинството на републиканците в Камарата на представителите на САЩ (долната камара на американския Конгрес) Стив Скализ в четвъртък се оттегли от надпреварата за председател, съобщава "Ройтерс". 

Уведомявам колегите си, че оттеглям кандидатурата си за председател", лаконично обяви Скализ.

Той добави, че Камарата се нуждае от председател, но "все още има различия, които трябва да бъдат разрешени".

Скализ спечели номинацията в гласуване на фракция. За неговата кандидатура са гласували 113 души, а за опонента му от Охайо Джим Джордан - 99 души.  217 гласа са необходими за избиране в Камарата. 

Камарата прекъсна заседанието си в четвъртък, без да гласува. Все още не е ясно кога може да се проведе гласуването на кандидатурата на председателя.

Републиканците търсят нов председател на Камарата на представителите

Републиканците търсят нов председател на Камарата на представителите

След като Маккарти бе отстранен при историческо гласуване

Припомняме, че до гласуването се стигна, след като председателят Кевин Маккарти беше отстранен от поста във вторник в извънредна битка. 

Този ход беше очакван, след като конгресменът - републиканец Мат Гейтц внесе предложението за отстраняване.

Лидерът на демократите Хаким Джефрис тогава заяви в писмо до колегите си, че иска да работи с републиканците, но не желае да осигури гласовете, необходими за спасяването на Маккарти.

Изпълняващ длъжността председател е републиканецът от щата Северна Каролина Патрик Макхенри.

57-годишният Скализ, който се лекува от рак, отдавна се считаше за наследник на Маккарти. Той се смята за по-консервативен от него.

Джордан беше подкрепен от бившия президент Доналд Тръмп и изглеждаше фаворит на по-популистки настроените хардлайнери. Тръмп в интервю за радио Fox News по-рано в четвъртък каза, че не възразява срещу Скализ като председател.

"Стив е човек, който има сериозни проблеми от гледна точка на рака.", подчета той в интервю за Fox News Radio.

Борбата за лидерство изяжда времето, което трябва да удължат държавните разходи преди изтичането им на 18 ноември и да актуализират програмите за субсидиране на фермите и хранене, наред с други задачи.

Байдън обвини крайнодесните републиканци за евентуалния шътдаун

Байдън обвини крайнодесните републиканци за евентуалния шътдаун

Нова криза за Белия дом