Конгресменът - републиканец Мат Гаетц внесе предложение за отстраняване на председателя на Камарата на представителите (Конгрес) Кевин Маккарти от поста му.

Това разкри АП.

Искането за отстраняването на конгресмена-републиканец идва часове, след като долната камара гласува за приемането на временната мярка, целяща да избегне спирането на работата на правителството.

Маккарти се сблъска със значително несъгласие в собствената си партия, като 90 членове на Републиканската партия гласуваха против законопроекта, а само един демократ се противопостави.

Гаетц внесе предложението за освобождаване в пленарната зала на Камарата на представителите и то трябва да бъде гласувано в рамките на два законодателни дни.

Предвид лекото предимство на републиканците в Камарата на представителите, демократите ще трябва да решат дали да гласуват за отстраняването на Маккарти, или да застанат на негова страна.

По-рано Гец беше посочил, че планира да се опита да отстрани председателя на Камарата Маккарти от длъжност тази седмица.

"Наистина възнамерявам да подам молба за отзоваване на председателя на конгреса Маккарти тази седмица. Мисля, че трябва да го свалим. Смятам, че трябва да продължим напред с ново ръководство, което е надеждно", заяви той по CNN.

Според него единственият начин Маккарти да остане на поста си е, ако демократите го подкрепят.

US Сенатът блокира законопроекта против шътдаун на правителството

US Сенатът блокира законопроекта против шътдаун на правителството

Крайният срок за гласуване наближава

Високопоставен източник от Демократическата партия заяви пред Си Ен Ен, че повечето членове на фракцията им са скептично настроени към спасяването на Маккарти, като се има предвид, че той не е проявил интерес да работи с демократите за започване на разследване за импийчмънт срещу президента Джо Байдън.

Междувременно Маккарти посъветва Гетц по телевизия CBS да "не спира".

"Така да бъде, продължавайте. Нека приключим с това и да започнем да управляваме страната", каза Маккарти.

От 1 октомври в САЩ започна нова финансова година и ако финансирането не бе договорено до тази дата, федералното правителство ще трябва да спре работата.

Очакваният шътдаун би бил четвъртият в рамките на десетилетие. За последен път се случи при президента Доналд Тръмп през 2018 година.

Преди четири месеца, подобна ситуация накара федералното правителство да изпадне в неизпълнение на задълженията си от 31 трилиона долара в рамките на няколко дни. Това за пореден път показва как противодействието срещу шътдаун остава за последния момент и предизвика притеснения на Уолстрийт, където рейтинговата агенция Moody's предупреди, че може да има лоши последствия за кредитоспособността на САЩ.