Френският президент Еманюел Макрон е казал на лидерите на мюсюлманите във Франция да изготвят харта в рамките на 15 дни, която признава, че ислямът е аполитична религия.

Макрон е разговарял с няколко ислямски представители, съобщи France24, като е поискал те да изготвят харта, към която Съветът на ислямската вяра във Франция трябва да се придържа.

Макрон казал, че хартата трябва да включва утвърждаване на френските ценности, уточнение, че ислямът във Франция е религия, а не политическо движение, и да доведе до край на всякаква намеса или принадлежност към чужди държави.

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Курц: Тероризмът има идеологическа основа - ислямизмът и политическият ислям

На срещата е имало обсъждания относно сформирането на национален съвет на имамите, който да отговаря за одобрението на мюсюлманските духовници в страната.

Председателят на Френския съвет на ислямската вяра Мохамед Мусави и ръководителят на Парижката джамия "Шамс Ел Дин Хафез" са присъствали на срещата, в допълнение към представители на деветте федерации, съставляващи Френския съвет на ислямската вяра (CFCM).

CFCM е национално избран орган, който служи като официален събеседник с френската държава при регулирането на мюсюлманските религиозни дейности.

Президентът Макрон казал на присъстващите, че е необходимо "да се измъкнем от това объркване", изтъквайки, че смята, че редица от тях имат двусмислени позиции по тези въпроси.

Макрон предупредил, че "ако някои не подпишат тази харта, ще направим заключения", като добавил, че е взел под внимание техните предложения.

Австрия погна ислямистите

Австрия погна ислямистите

Операцията не е свързана с терористичната атака на 2 ноември

Новосъздаденият съвет на имамите не само ще може да издава разрешителни на имами, но също така ще има правомощието да отнема тези разрешителни, ако те нарушават "Хартата на републиканските ценности", която Макрон ги е помолил да съставят.

В зависимост от ролята на имамите, те ще трябва да владеят до известна степен френски език и да притежават академични квалификации на университетско ниво.

Макрон се надява с формирането на Националния съвет на имамите да отстрани присъствието на 300 чуждестранни имами от Турция, Мароко и Алжир в рамките на четири години.

Франция в памет на жертвите: Познаваме врага, идентифициран е, има и име - радикален ислям

Франция в памет на жертвите: Познаваме врага, идентифициран е, има и име - радикален ислям

"Това е враг, с който правителството ще се бори безмилостно, ще мобилизира всички свои сили"

Ужасното обезглавяване през миналия месец на учителя Самюел Пати, който показа на учениците си карикатури на пророка Мохамед в урок за свободата на словото, възобнови дебата за исляма във Франция

Макрон защити строгия секуларизъм на Франция и препубликуването на карикатури на пророка Мохамед, предизвиквайки остра реакция от мюсюлманите по целия свят.

Той също така е обвинен в преследване на мюсюлмани във Франция, след като в момента властите предприемат крути мерки срещу мюсюлмански неправителствени организации съгласно нов закон за "сепаратизма", който е критикуван като ограничаващ гражданските свободи.

Още преди обезглавяването миналия месец Макрон беше обещал твърда нова кампания срещу "ислямизма", която предизвика противоречия и осъждане от мюсюлманите по целия свят.

Макрон видя "криза" на исляма, обяви план за защита на светските ценности

Макрон видя "криза" на исляма, обяви план за защита на светските ценности

"Секуларизмът е циментът на обединена Франция"

Протести срещу възприетата ислямофобия на Макрон избухнаха в целия мюсюлмански свят, включително Афганистан, Пакистан, Бангладеш, Мали, Мавритания, Ливан и Йемен.

Световни лидери също взеха отношение по въпроса, като Макрон и турският президент Реджеп Тайип Ердоган си размениха нападки и обиди.