Президентът на Франция Еманюел Макрон се обяви против преговори за голямо търговско споразумение между САЩ и Европейския съюз, тъй като в момента разговорите протичат в неподходящ контекст, предаде Euronews.

По думите на Макрон, Франция и другите страни от ЕС никога не са искали търговска война със САЩ. Той е на мнение, че всеки диалог трябва да се гради върху балансирани отношения, а не върху заплахи.

Френският президент смята, че евентуално търговско споразумение трябва да включва селското стопанство, тъй като не бива да бъде нарушен нито един европейски стандарт в сферата на околната среда и на здравеопазването. Европейските институции не може да настояват фермерите в ЕС да работят по нов модел - щадящ околната среда, и същевременно да сключват споразумения със страни, които пренебрегват екологичните норми, коментира Макрон.

Юнкер към Тръмп: Ние сме съюзници, а не врагове
Обновена

Юнкер към Тръмп: Ние сме съюзници, а не врагове

Уолстрийт е оптимист

Часове по-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разговаря с Доналд Тръмп за митата и търговските отношения между Европа и САЩ. Двамата дискутираха и възможността за отпадане на всички мита и други търговски бариери.