Политиката на турския президент Реджеп Ердоган е насочена към дестабилизация на Европейския съюз, коментира френският президент Еманюел Макрон в интервю, публикувано в четвъртък от списание Paris Match и цитирано от ТАСС. 

Според него, Ердоган "провежда политика на експанзия, основана на смесица от национализъм и ислямизъм, която е несъвместима с европейските интереси и е фактор, дестабилизиращ Европа. В такава ситуация Европа трябва да е реалист за случващото се и да действа в съответствие с нейните интереси".

"Аз в никакъв случай не подкрепям ескалацията, въпреки това, въз основа на необходимостта от симетрични действия, считам, че е важно да се избегне съществуването на една безсилна дипломация."

Франция ще увеличи военното си присъствие в Средиземно море

Франция ще увеличи военното си присъствие в Средиземно море

Макрон призова Турция да спре проучванията на петрол и газ

"Вече изпратихме сигнал, показващ ефективността на европейската солидарност", каза Макрон, който в четвъртък ще обсъди подхода на ЕС към големи международни проблеми по време на разговори с германския канцлер Ангела Меркел.

Макрон на 12 август призова Анкара да прекрати едностранното проучване за нефт в Източното Средиземноморие. На следващия ден френското министерство на отбраната обяви, че страната изпраща в региона два многоцелеви самолета Rafale и фрегата Lafayette. Това предизвика остра реакция от турското ръководство.

В тази връзка, по време на интервю за Paris Match, Макрон подчертава, че "Франция е средиземноморска сила". В същото време той призова за гъвкав подход за решаване на проблеми, възникващи в отношенията с Турция.

Ердоган: Никаква колониална сила или заплаха не може да спре страната

Ердоган: Никаква колониална сила или заплаха не може да спре страната

Турция е решена до край да търси правата си в източното Средиземноморие

"Франция в никакъв случай не се придържа към непроменяща се позиция по отношение на Турция", уверява той.

"Аз съм един от малкото лидери на европейски държави, които през последните години имаха лични срещи с Ердоган: Приех го в Париж през януари 2018 г. Мнозина ме критикуваха за това. Ердоган е един от онези лидери, с които прекарвам най-много продължителни дискусии за проблеми", допълва Макрон.

Той припомня, че самият той е посетил Турция през септември 2018 г. за инициатива за провеждане на среща на върха с Турция в Лондон през 2019 г., на която присъстваха Германия, Великобритания и Франция.

Мицотакис към Ердоган: Спри с провокациите

Мицотакис към Ердоган: Спри с провокациите

Гърция предлага преговори на Турция