Френският президент Еманюел Макрон посрещна украинския президент Володимир Зеленски и германския канцлер Олаф Шолц на работна вечеря в Елисейския дворец, съобщи АФП.

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Париж на първото си посещение в държава - членка на ЕС, след руската инвазия отпреди почти една година.

Зеленски кацна на парижкото летище "Орли" на борда на британски правителствен самолет от Лондон.

Посещението на украинския държавен глава в Париж става часове, след като той направи обръщение пред съвместното заседание на британския парламент в Лондон, в което благодари на британския народ за подкрепата му от "първия ден" на руската инвазия.

На съвместна пресконференция в Елисейския дворец след срещата си с Владимир Зеленски и Олаф Шолцов френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната му възнамерява да поведе Украйна към победа във войната с Русия.

"Подкрепяме Украйна и възнамеряваме да я поведем към победа", каза Макрон. - "Украйна може да разчита на Франция и съюзниците си за това, а Русия не трябва да печели и няма да спечели тази война.

Френският президент също така увери Зеленски, че Париж ще продължи да предоставя военна помощ на Украйна и ще се адаптира към нуждите на Киев.

Германският канцлер Олаф Шолц, който пристигна в Париж специално за среща с Владимир Зеленски, също потвърди, че страната му ще предоставя военна помощ на Украйна "докато е необходимо", и подобно на френския си колега подчерта, че не трябва да се позволява на Русия да спечели тази война.

От своя страна Владимир Зеленски благодари на Макрон и Шолц за "спонтанната идея да се проведе тази среща".

"Франция и Германия имат потенциала да променят коренно ситуацията", каза той. - Колкото по-скоро Украйна се сдобие с оръжия с голям обсег и модерни самолети, толкова по-силна ще бъде нашата коалиция."

Президентът на Украйна ще пътува до Брюксел в четвъртък за срещата на върха на ЕС.

Имаме свобода, дайте ни крила, за да я защитим! Зеленски пред британския парламент

Имаме свобода, дайте ни крила, за да я защитим! Зеленски пред британския парламент

Русия ще загуби, увери украинският президент

Френският президент Еманюел Макрон се е "променил" след коментарите си, че не трябва да унижава Русия, заяви президентът Володимир Зеленски в интервю за френския вестник "Фигаро" преди посещението си в Париж.

Макрон предизвика полемика през юни миналата година, когато заяви, че е жизненоважно Западът да не "унижава Русия, така че когато боевете спрат, да можем да намерим изход с дипломатически средства".

"Мисля, че той се е променил и този път се е променил наистина", каза Зеленски пред "Фигаро". "В края на краищата именно той проправи пътя за доставката на танкове. А също така той подкрепи членството на Украйна в ЕС. Мисля, че това беше истински сигнал", каза Зеленски.

Зеленски на изненадващо посещение във Великобритания
Обновена

Зеленски на изненадващо посещение във Великобритания

Това е първа визита на украинския лидер на Острова от началото на войната

Интервюто беше публикувано точно когато Зеленски трябваше да пристигне в Париж за първото си посещение във Франция от началото на инвазията преди почти една година.

Зеленски понякога е показвал нетърпение към Макрон, който дори след инвазията провеждаше чести телефонни разговори с президента Владимир Путин.

В отговор на коментарите на Макрон тогава украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че "призивите да се избегне унижението на Русия, могат само да унижат Франция".