Русия трябва да бъде победена във войната си с Украйна, но не и да бъде смазана. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю, публикувано днес, съобщи АФП. 

"Искам Русия да бъде победена в Украйна и искам Украйна да може да защити позицията си, заяви той пред френските медии. Убеден съм, че в крайна сметка това няма да завърши във военен план, добави той.

Макрон прогнозира, че нито една от страните не може да надделее напълно. Но той не иска битката да се води на руска земя. Той каза още, че някои хора "искат преди всичко да смажат Русия. Това никога не е било позицията на Франция".

Макрон: Сега не е време за диалог с Русия

Макрон: Сега не е време за диалог с Русия

Призова съюзниците си да увеличат военната си подкрепа за Украйна

Припомняме, че ден по-рано Макрон заяви, че сега не е време за диалог с Русия.

На Мюнхенската конференция по сигурността френският президент Емануел Макрон призова съюзниците си да увеличат военната си подкрепа за Украйна, за да помогнат на страната да организира необходимата контраофанзива.

Само украинска контраофанзива може да даде възможност за "надеждни преговори, определени от Украйна, нейните власти и нейния народ".

"Готови сме за продължителен конфликт. Като казвам това, не го желая. Но най-вече щом не го желаем, трябва заедно да вярваме в способността си трайно да полагаме усилия", добави френският лидер.

Той анонсира желанието си да организира в Париж "конференция за противовъздушната отбрана в Европа", която да обсъди индустриални, но и стратегически проблеми, свързани с тази сфера.

Макрон лишава Путин от най-високо френско държавно отличие

Макрон лишава Путин от най-високо френско държавно отличие

Путин бе награден с Ордена на Почетния легион през 2006 г. от бившия френски президент Жак Ширак