На Мюнхенската конференция по сигурността френският президент Емануел Макрон призова съюзниците си да увеличат военната си подкрепа за Украйна, за да помогнат на страната да организира необходимата контраофанзива.

Само украинска контраофанзива може да даде възможност за "надеждни преговори, определени от Украйна, нейните власти и нейния народ".

Сега обаче, според френския президент, не е време за диалог с Русия. В даден момент Европа ще трябва да има сила и смелост "да подновим диалога с Русия, за да намерим трайно решение".

"Готови сме за продължителен конфликт. Като казвам това, не го желая. Но най-вече щом не го желаем, трябва заедно да вярваме в способността си трайно да полагаме усилия", добави френският лидер.

Той анонсира желанието си да организира в Париж "конференция за противовъздушната отбрана в Европа", която да обсъди индустриални, но и стратегически проблеми, свързани с тази сфера.

В Мюнхен Румен Радев зове за диалог за край на войната

В Мюнхен Румен Радев зове за диалог за край на войната

Според Радев се ражда "геополитическа Европа", в който България ще има активна позиция

И германският канцлер Олаф Шолц призова съюзниците на Украйна да се подготвят за дълга война и да покажат на руския президент Путин, че няма да се откажат от Украйна.

Забележките на Шолц бяха подкрепени от латвийския министър на външните работи Едгарс Ринкевич, който също присъства на срещата в Мюнхен, съобщи BBC.

"Оптимист съм за начина, по който Украйна се справи, но съм доста песимистично настроен, че тази война ще приключи скоро. Страхувам се, че войната ще продължи чак до 2023 г.", каза Ринкевичс. Допълни и че трябва да се премине към мол на стратегическа издръжливост.

"Трябва да направим много неща, които вероятно сме смятали, че не ни харесват: да изградим капацитет на отбранителната индустрия и да продължим да помагаме на Украйна с по-добри оръжия", подчерта латвийският външен министър.

Зеленски: Украйна няма да е последната спирка на Владимир Путин

Зеленски: Украйна няма да е последната спирка на Владимир Путин

Той откри Мюнхенската конференция по сигурността чрез видеовръзка

Самата тема на конференцията тази година "Прелом на времето 2.0" показва, че дебатите на лидерите ще се въртят почти изключително около един въпрос: войната в Украйна и как тя може да продължи; какви са шансовете за прекратяване на огъня и преговори. Но със сигурност и около неотложния въпрос как и до каква степен държавите от ЕС и НАТО ще продължат или ще увеличат военната си помощ за Украйна.

За това призова и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел тази седмица. Според министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин следващата руска военна офанзива може да се очаква "след няколко седмици". Така че самата Мюнхенска конференция по сигурността минава под знамето на очаквана офанзива. Отново дни преди войната да изпълни една година.

Само два дни преди старта на международното събрание председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген противопостави на руската "денацификация" - западна "депутинизация".

Ако не бъде извършен процес по "депутинизация", Германия и Русия няма как да възстановят нормалните си двустранни отношения. Това каза Кристоф Хойсген, като добави, че Москва трябва да се раздели с президента Владимир Путин.

Докладът за Мюнхен: Могат ли Русия и Китай да претендират за световно лидерство?

Докладът за Мюнхен: Могат ли Русия и Китай да претендират за световно лидерство?

Войната на Русия срещу Украйна е "първата имперска война на 21-ви век". Но може и да не е последната

Очаква се в Мюнхен да присъстват около 40 световни лидери и 100 министри на външните работи и отбраната. Конференцията е съпроводена от десетки "странични събития". В събота сутринта вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, говорейки от името на своя шеф Джо Байдън, ще представи визията на САЩ за продължаване на руската война срещу Украйна.

Представители на Русия и Беларус нямат покана за Мюнхенската конференция по сигурността тази година. Не присъстваха и миналата година

Кремъл няма покана за Мюнхенската конференция по сигурността

Кремъл няма покана за Мюнхенската конференция по сигурността

Ръководителят на конференцията смята доставката на изтребители за Украйна за целесъобразна