Дълбоките противоречия между Русия и Украйна трудно ще се разрешат чрез война, а още по-малко тази война може да доведе до устойчив мир. С тази теза българският държавен глава Румен Радев заведе българската делегация на Мюнхенската конференция по сигурност, който започва днес. В делегация са включени вицепремиерът Атанас Пеканов и военният министър Димитър Стоянов. Изказвания в рамките на конференцията не са предвидени на нито един от българските участници.

Изключително важно международната общност най-сетне да се фокусира върху търсенето на начини военните действия да се прекратят и да се възобнови диалогът, така че войната да намери своето разрешение основно чрез политически средства. Именно мотото на Мюнженската конференция - "изграждане на мир чрез диалог" - трябва да е пътят, по който трябва да се стремят да поемат и Украйна, и Русия, както и Европа и светът, според Румен Радев.

Зеленски: Украйна няма да е последната спирка на Владимир Путин

Зеленски: Украйна няма да е последната спирка на Владимир Путин

Той откри Мюнхенската конференция по сигурността чрез видеовръзка

Българският президент изказва отново съжалението си, че гласовете за победа, които покриват фактите на жертвите и разрушенията, заглушават все повече призивите за мир. Голямото предизвикателство пред международната общност е да не позволи да приеме войната в Европа за нормално явление, настоява още българският държавен глава.

След констатацията за разрушаване на световната архитектура за сигурност, Радев напомня за глобалния икономически сблъсък, в който вторичните ефекти на войната превръщат в заложник икономиките и социалните системи на европейските държави.

Макрон: Сега не е време за диалог с Русия

Макрон: Сега не е време за диалог с Русия

Призова съюзниците си да увеличат военната си подкрепа за Украйна

Държавният глава напомня и че все още и в Европа има проблем с човешките права и трябва да се види в какво състояние са правата на македонските българи в нашата югозападна съседка.

Според Радев сред акцентите на Мюнхенската конференция ще бъде и процес по "раждането на геополитическа Европа", в който България ще има активна позиция в сферата на енергетиката, икономиката и сигурността. Изброява и "реалната диверсификация", която постигаме чрез възобновяване на проекта за петролопровод Александруполис-Бургас, който води до единствената рафинерия на българската територия, достъпът до слотове за втечнен газ и до газопреносните мрежи на Турция и Гърция, както и проектът, който България инициира, Solidarity Ring, за обединяването на капацитета на газопреносните мрежи на България, Гърция, Румъния, Словакия, Унгария, Австрия, с което се създава реална енергийна диверсификация.

Румен Радев говори и за охраната на външните европейски граници, а което очаква засилена подкрепа от ЕК и страните-членки в ЕС. Предстои представители на Европейската комисия да посетят България, с които на място ще бъдат обсъдени всички възможности за решително подпомагане на страната ни чрез съществено европейско финансиране.

Докладът за Мюнхен: Могат ли Русия и Китай да претендират за световно лидерство?

Докладът за Мюнхен: Могат ли Русия и Китай да претендират за световно лидерство?

Войната на Русия срещу Украйна е "първата имперска война на 21-ви век". Но може и да не е последната

Енергийната диверсификация в България повишава сигурността в достъпа до енергийни ресурси и предвидимостта в бизнес средата. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес в Мюнхен с представители на австрийска компания, специализирана в производството на компоненти за автомобилната индустрия, която планира да разкрие своя производствена мощност в България. В срещата участва и заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Развитието на индустриалните зони в България, както и политиката на ЕС в подкрепа на индустриалното производство в Европа също благоприятстват бизнеса, посочи по време на срещата вицепремиерът Атанас Пеканов.