Френският президент Еманюел Макрон обмисля да лиши Владимир Путин от най-високото отличие на Франция. Руският държавен глава получи Ордена на Почетния легион през 2006 г. от бившия френски президент Жак Ширак, съобщава БиБиСи.

Титлата е най-високият френски орден за заслуги, както военни, така и граждански. Учредена е през 1802 г. от Наполеон Бонапарт.

Макрон заяви, че чака подходящия момент, за да отнеме титлата на руския президент. Той направи коментара си след като връчи отличието на украинския президент Володимир Зеленски. По думите му въпросът за медала на Путин е символичен, но важен.

Френският президент посочи, че вярва, че има право да отнеме почетното отличие, но уточни, че това не е решение, което е взел днес. Такива решения винаги са значими и мисля, че трябва да оцените подходящия момент, за да ги вземете, поясни Макрон.

Путин и Ширак на разговор при закрити врата в Елисейския дворец

Путин и Ширак на разговор при закрити врата в Елисейския дворец

Ширак награди руския си колега с Орден на почетния легион

Орденът на Почетния легион беше даден на президента Путин в период на относително близки френско-руски отношения. Но нахлуването на Путин в Украйна през февруари миналата година доведе до широко осъждане и Европейският съюз наложи строги икономически санкции на Москва.

Докато Макрон осъди нахлуването, той многократно е говорил с Путин по телефона в опит да посредничи за прекратяване на огъня. Опитите на Франция да поддържат диалог с Кремъл контрастират с позициите на САЩ и Обединеното кралство.

Путин обае не е първият противоречив световен лидер, който получава най-високото отличие на Франция. Сирийският президент Башар ал-Асад беше удостоен с наградата от Жак Ширак през 2001 г. През 2016 г. пък тогавашният президент Франсоа Оланд връчи титлата на бившия саудитски престолонаследник принц Мохамед бин Найеф, цитирайки неговите усилия в борбата срещу тероризма и екстремизма.