Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Жак Ширак започнаха разговор на четири очи в Елисейския дворец.

Разговорът се провежда при закрити врата, съобщи агенция "Новости".
На пресата бе позволено само за минута да влезе в кабинета, за да направи снимки на държавните ръководители.

Преди началото на срещата Жак Ширак определи отношенията между двете страни като превъзходни. Между нашите страни се установиха отношения, които са превъзходни от всички гледни точки, подчерта френският президент.

След края на разговора Ширак награди руския си колега с Орден на почетния легион. Франция високо цени приноса на президента на Русия в развитието на отношенията във всестранното сътрудничество, каза френският държавен глава.
В отговор Путин отбеляза, че за него е "огромна чест" да получи орден от държава, към която се отнася с голям интерес и уважение. Отношенията между Русия и Франция са формирани през вековете, те са били различни, но винаги са били значими за световните дела и нашите народи, подчерта Путин.
Той увери Ширак и народа на Франция, че ще се старае да увеличи още повече приноса си за укрепването на приятелските отношения межда двете страни.

По рано Путин и Ширак бяха в Музея на авиацията в Бурже, където участваха в церемония по откриването на паметник на легендарния авиополк Нормандия-Ниемен, загинал във Втората Световна война.
След това те се качиха в автомобил и отпътуваха за Елисейския дворец.

По време на двудневната си визита във Франция руският държавен глава ще се срещне и с германския канцлер Ангела Меркел.
Срещата Путин-Ширак-Меркел, която е четвъртата в този формат, е насрочена за утре в замъка Компиен, Уаз.