Френският президент Емануел Макрон смята, че поставянето на каквито и да било ограничения в конфронтацията с Русия би било признак на слабост. Това каза той в интервю за La Tribune. 

"Каква слабост е да си поставяме ограничения по отношение на такъв враг. Смисълът на стратегическата двусмисленост е да не говорим за нищо с твърде много подробности", счита той. 

Френският лидер заяви още, че Русия "е станала дестабилизираща сила, която не си поставя никакви стратегически ограничения".

Припомняме, че в четвъртък в интервю за британското списание The Economist Макрон отново допусна възможността да обмисли изпращането на войски в Украйна, ако Киев го поиска и руските сили пробият фронтовата линия.

Макрон пак заговори за изпращане на войски в Украйна - ако Русия пробие фронта

Макрон пак заговори за изпращане на войски в Украйна - ако Русия пробие фронта

Ако Русия победи, няма да има сигурност в Европа, предупреждава френският лидер

"Не изключвам нищо, защото сме изправени пред някой, който не изключва нищо", подчерта той в интервю за в. "Икономист", попитан дали подкрепя думите си от по-рано тази година, че не изключва изпращането на западни войски в Украйна - изказване, което предизвика шок в Европа.

Според някои анализатори Русия е на ръба на това да започне нова голяма офанзива в Украйна.

Макрон заяви, че "ако Русия реши да отиде по-далеч, всички ние ще трябва да си зададем въпроса" за изпращане на войски и определи отказа си да изключи подобен ход като "стратегически сигнал за събуждане за моите колеги".

Той описа Русия като "сила на регионалната дестабилизация" и "заплаха за сигурността на Европа".

"Имам ясна стратегическа цел: Русия не може да спечели в Украйна", подчерта Макрон.

Той бе категоричен, че ако Русия победи в Украйна, няма да има сигурност в Европа.

"Кой може да се преструва, че Русия ще спре дотук? Каква сигурност ще има за другите съседни държави, Молдова, Румъния, Полша, Литва и останалите?", запита той.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече изявленията на Макрон много опасна тенденция. Русия ще продължи военните си действия в Украйна, докато не бъдат постигнати всичките ѝ цели.

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Според френските оценки в Русия са загинали 150 хиляди руски войници