Френският президент Еманюел Макрон отговори на твърденията на сирийския си колега Башар Асад, че Франция подкрепя тероризма в Сирия, настоявайки, че международната коалиция под ръководството на САЩ е причината за военните успехи срещу ДАЕШ (Ислямска държава), съобщава АП.

Говорейки след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Макрон заяви, че коментарите на Асад са "неприемливи", защото приоритетът на Франция е "войната срещу ДАЕШ".

"Ако някой се е борил с ДАЕШ и може да спечели във войната срещу тях, това е международна коалиция. Участието на останалите е спорно. Те имат други приоритети - например, да нанасят удари на противниците си, а не на терористи. Ние действаме последователно от самото началото. Ако сирийците, имат враг, то той е Башар Асад", коментира Макрон.

Асад се чуди как Франция говори за мир, след като сама подкрепя тероризма

Асад се чуди как Франция говори за мир, след като сама подкрепя тероризма

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че Франция няма да взима уроци от мъж освободил ислямисти и разчитащ на Русия и Иран за власт

Макрон реагира на коментарите на Асад, който заяви по-рано, че Франция няма право да участва в мирния процес, тъй като "от самото начало Франция е водещата в подкрепа на тероризма в Сирия".

Макрон потвърди обаче, че Асад не може да бъде пренебрегван в мирния процес, след като ДАЕШ са победени в Сирия.

"Това е процес, в който ще участват представители на Башар Асад, тъй като в момента той е глава на държавата и затова се придържаме към реализма и фактите, че неговите представители трябва да са на масата за преговори", обясни Макрон.

"Но е наложително цялата опозиция също да присъства и трябва да имаме политическа и изборен процес, който ще позволи на всички сирийци, включително тези, които трябваше да напуснат страната, за да изразят своето мнение и да се приложат на практика на принципите на националния суверенитет", допълва Макрон.