Френският президент Еманюел Макрон не смята да въвежда нови ограничения в национален мащаб заради пандемията от коронавирус.

Преди да се върне в Париж, за да председателства съвета на министрите, посветен на плана за възстановяване след Covid, президентът на републиката даде интервю в лятната си резиденция във Форт Брегансон, в което коментира развитието на коронавирусната епидемия, която предизвиква сериозни притеснения в страната, информира Le figaro.

Не забраняваме нищо, отсече френският президент. Страната има локални стратегии. Повторно ограничения могат да се въведат, ако ситуацията го наложи, по думите му.

Ръст на COVID-19 заразените във Франция

Ръст на COVID-19 заразените във Франция

Тревожни данни от Париж

Но властта във Франция иска да избегне преумората от ограничителните мерки. Не се обсъжда затваряне на държавата, както през март, обяви Макрон. Нулев риск не съществува в едно общество, каза още той, но е категоричен, че сега французите трябва да поемат отговорността за спазването на мерките.

Ние сме съучастници в тази борба, всички заедно, срещу вируса: маската, спазването на физическото разстояние, хигиената, обяснява той.