Президентът Емануел Макрон каза в петък, че Франция ще построи ледоразбивач като част от план за милиарди евро за насърчаване на полярните изследвания. Това разкри АФП.

Обръщайки се към конференция за полярните региони и ледниците, той призова световните сили да действат в лицето на извънредната климатична ситуация въпреки бушуващото геополитическо напрежение.

Макрон псоочи, че човечеството е изправено пред "цивилизационно" предизвикателство и призова за "безпрецедентно ниво на сътрудничество" въпреки "възраждането на геополитическото напрежение".

Той говори в последния ден от срещата на върха One Planet-Polar, конференция, която той свика за справяне с извънредната климатична ситуация. Русия, голяма арктическа нация, не беше поканена заради нахлуването си в Украйна.

Войната в Украйна "отслаби сътрудничеството с големите геополитически и научни сили", каза Макрон, в ясна препратка към Русия.

"Въпреки всички тези напрежения е ясно, че трябва да действаме и да превърнем полюсите и ледниците в привилегировани пространства за мир, научно и екологично сътрудничество", добави Макрон.

Базиран между френската територия Нова Каледония и Австралия, новият кораб ще раздели времето си между Западния Тихи океан и Антарктика, каза той.

Корабът ще носи името на Мишел Рокар, бивш министър-председател и посланик за международните преговори за Арктика и Антарктика, който почина през 2016 г., каза Макрон.

Франция планира да инвестира милиард евро (1,1 милиарда долара) в полярни изследвания до 2030 г., каза Макрон.

По-конкретно, страната ще финансира две големи инициативи в Северния и Южния полюс, включително експедиция на Polar Pod от кораб с нулеви емисии за изследване на Южния океан, който заобикаля Антарктика.

Макрон ухажва Централна Азия

Макрон ухажва Централна Азия

Договаря ядрено гориво

Франция също така ще възстанови своята научна станция в Антарктика, наречена станция Дюмон д'Юрвил от 2026 г., и ще работи за обновяването на френско-италианската станция Конкордия, каза Макрон.

Той също така каза, че Париж ще координира тясно с европейските си партньори по голям изследователски проект в Източна Антарктика.