Френският президент Еманюел Макрон каза в петък, че вярва, че лидерите в Европейския съюз (ЕС) могат да постигнат решение относно най-високите постове в Брюксел през следващата седмица, съобщава Politico.

"Това е дискусия, която се провежда между 27-те; сделката изглежда възможна през седмицата, която идва", каза той.

Припомняме, че председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен смята, че ще получи втори мандат, след като дясноцентристката Европейска народна партия консолидира позицията си на изборите за европейски парламент в неделя. Лидерите също трябва да изберат нов председател на Европейския съвет и ръководител на външната политика.

В четвъртък вечерта Макрон проведе разговори с фон дер Лайен и германския канцлер Олаф Шолц за висши постове в ЕС в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Пулия.

Урсула фон дер Лайен търси съюзници в политическия център за новата Европейска комисия

Урсула фон дер Лайен търси съюзници в политическия център за новата Европейска комисия

Тя обяви началото на преговорите

Дипломат от ЕС също каза, че сделката в понеделник изглежда все по-вероятна.

След решението си да свика предсрочни избори в края на юни, френският президент изглежда нетърпелив да ускори дискусиите за висши длъжности в Брюксел, които понякога могат да се проточат със седмици. Фон дер Лайен не само често е мишена на крайнодесни, евроскептични атаки във Франция, но преговорите в Брюксел може да се разстроят, ако ново правителство дойде на власт във Франция.

В понеделник няколко френски официални лица посочиха, че Макрон е готов да даде одобрение на фон дер Лайен. Франция в следващата комисия се очаква да се фокусира върху икономиката и индустриалната политика.

Германия не обмисля предсрочни избори въпреки краха на коалицията на Шолц

Германия не обмисля предсрочни избори въпреки краха на коалицията на Шолц

Управляващите претърпяха тежко поражение на евровота