Президентът Еманюел Макрон потвърди, че отстъпката от 18 евроцента на литър гориво ще продължи и през август във Франция.

Президентът направи това изявление по време на интервю за вестник La Dépêche du Midi.

Той говори за актуализация на мерките, които бяха въведени през месец април, за да се подобри покупателната способност на гражданите на фона на рязко покачващата се инфлация и цени на горивата.

Продължаването на програмата и в традиционния за летни почивки за французите месец август е ясен сигнал за туристическия бизнес.

Макрон ще обединява нацията за по-силна Франция през втория си мандат

Макрон ще обединява нацията за по-силна Франция през втория си мандат

Той е решен да превърне Франция в "екологична сила"

Главният изпълнителен директор на енергийната компания TotalEnergies също обяви, че неговата компания ще въведе нова мярка за намаляване на сметките за гориво за шофьорите това лято. Патрик Пуяне заяви, че "специалното лято" ще започне през юли.

Той заяви: "По-специално ще помогнем на почиващите, които ще шофират това лято, с отстъпка от 10 евроцента на всички бензиностанции на TotalEnergies, разположени на френските магистрали."

Президентът също така заяви, че работи с министъра на вътрешните работи Жералд Дарманин, за да реши дали шофьорите, хванати да превишават скоростта с по-малко от 5 км/ч, вече няма да бъдат лишавани от точки в шофьорската си книжка.

Макрон представи и повече подробности за планирания "продоволствен чек" за най-уязвимите домакинства, като заяви, че той вероятно ще се изплаща еднократно, за да бъде възможно най-опростен.

"Тази философия на поддържане на изискванията за пътна безопасност и на здравия разум е добра философия", коментира Макрон.

Планът "Макрон" за Франция

Планът "Макрон" за Франция

Настоящият президент иска Европа, която защитава

Той също така заяви, че Франция "ще продължи да инвестира, за да може повече хора да имат работа и да работят това, което се заплаща".

Това се случва, след като министърът на икономиката Бруно Льо Мер потвърди, че тази есен правителството ще предостави подкрепа и за "сериозните потребители" на превозни средства.