Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази подкрепа за опозицията във Венецуела и приветства смелостта на венецуелците, които се стремят към свобода, като изтъкна, че Европа подкрепя "възстановяването на демокрацията" в страната след "нелегитимния" избор на президента Николас Мадуро през май миналата година, съобщава "Франс прес".

Русия смята Мадуро за легитимен президент на Венецуела

Русия смята Мадуро за легитимен президент на Венецуела

Русия смята за неуместен въпроса за предоставяне на политическо убежище

Подкрепата за Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за временно изпълняващ длъжността президент вчера в опит да свали от власт Мадуро, поставя Макрон в конфликт с Русия, която разкритикува остро опита за "узурпация" на властта.

"След незаконното избиране на Николас Мадуро през 2018 г., Европа подкрепя възстановяването на демокрацията. Поздравявам смелостта на стотиците хиляди венецуелци, шестващи за свободата си", изтъкна Макрон в "Туитър".

САЩ да стоят настрана от кризата във Венецуела, призова Китай

САЩ да стоят настрана от кризата във Венецуела, призова Китай

Всички страни в конфликта трябва да действат разумно

Гуайдо беше подкрепен от Вашингтон веднага след самопровъзгласяването си за президент и някои страни от Латинска Америка, което накара социалиста Мадуро да скъса отношенията със САЩ.

Франция ще признае за президент на Венецуела всеки, който спечели демократичния вот, коментира служител на кабинета на Макрон.

"Нашето намерение е да насърчим демократичния процес във Венецуела. Франция би признала всеки, който е избран в края на такъв процес", изтъкна представител на кабинета на Макрон, запитан какво трябва да стане, за да може Франция да признае Гуайдо.

Москва обвини САЩ за "чудовищния преврат” във Венецуела
Обновена

Москва обвини САЩ за "чудовищния преврат” във Венецуела

САЩ се опитват да проведат операция за организиране на следващата "цветна революция"