Френският президент Еманюел Макрон е предложил на главния изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров да премести централата на компанията в Париж, съобщава в. "Уол стрийт джърнъл", позовавайки се на анонимни източници.

Макрон е направил предложението на Дуров по време на частен обяд през 2018 г., но той отказал.

Източниците разкриват още, че през 2017 г. френски шпиони са организирали съвместна акция с Обединените арабски емирства с кодово име Purple Music, в която са хакнали мобилният телефон на Дуров. Въпросната операция е била проведена, тъй като френските органи за сигурност са се опасявали, че "Ислямска държава" използва Telegram за набиране на нови оперативни служители.

Русия съзря в ареста на Павел Дуров опит на САЩ да овладеят Telegram

Русия съзря в ареста на Павел Дуров опит на САЩ да овладеят Telegram

Отношенията между Москва и Париж достигнали най-ниската си точка

Както Франция, така и ОАЕ обаче дадоха гражданство на Дуров през 2021 г.

Роденият в Русия милиардер беше арестуван във Франция през уикенда като част от разследване на престъпления, свързани с изображения на сексуално малтретиране на деца, трафик на наркотици и измамни транзакции в социалната мрежа. Съдът в Палиж повдигна 12 обвинения на Дуров.

Френският президент Еманюел Макрон, който е известен като запален потребител на Telegram, увери, че арестът "по никакъв начин не е политическо решение".

След като Русия започна инвазията си в Украйна през 2022 г., Telegram се превърна в основния източник на нефилтрирано - и понякога графично и подвеждащо - съдържание относно войната и политиката около конфликта.

Арестът на Дуров - в какво е обвинен основателят на Telegram

Арестът на Дуров - в какво е обвинен основателят на Telegram

Обвинения за 12 престъпления