Основателят на Telegram Павел Дуров е обвинен в създаване на организирана група с цел извършване на престъпления, наказуеми с лишаване от свобода за срок от най-малко пет години.

Павел Дуров е бил задържан във Франция заради отказа на Telegram да сътрудничи в областта на финансовите и киберпрестъпленията, съобщи "Ройтерс", като се позова на източник от местната полиция.

Агенцията уточни, че разследването се води от звеното на кибержандармерия и националното звено за борба с измамите на френската полиция.

А разследващият магистрат е специализиран в областта на организираната престъпност. Според прессъобщение на парижката прокуратура разследването, в рамките на което е задържан Дуров, се води срещу неустановени лица за 12 престъпления.

Списъкът на обвиненията:

  • Съучастие в управлението на онлайн платформа с цел извършване на незаконни сделки от организирана група.
  • Отказ да предостави по искане на оправомощени органи информация или документи, необходими за прилагането и използването на законно разрешено подслушване.
  • Съучастие в притежаването на порнографски изображения на непълнолетни деца.
  • Съучастие в разпространението от организирана престъпна група на порнографски изображения на малолетни деца.
  • Съучастие в придобиването, транспортирането, съхранението или предаването на наркотици.
  • Съучастие в предлагане, прехвърляне или предоставяне, без основателна причина, на оборудване, инструменти, програми или данни, предназначени за атакуване на автоматизирани системи за обработка на данни.
  • Съучастие в организирана групова измама.
  • Предоставяне на криптологични услуги, насочени към осигуряване на функции за защита на личните данни, без надлежно деклариране.
  • Предоставяне на криптологични средства, които не предоставят изключително функции за удостоверяване на автентичността или контрол на целостта, без предварителна декларация.
  • Основателят и ръководител на социалната мрежа Telegram е задържан и срещу него се води разследване.
 Telegram застана зад Дуров и увери, че спазва законите

Telegram застана зад Дуров и увери, че спазва законите

В понеделник се очаква феенските власти да дадат изявление

Как бе задържан Дуров...

На летище Льо Бурже, което се намира близо до Париж, френските служби за сигурност задържаха Павел Дуров вечерта на 24 август, когато той слиза от пистата от частния си самолет.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че задържането на Павел Дуров в страната не е политическо решение.

Руските ултранационалисти са притеснени след ареста на Дуров

Руските ултранационалисти са притеснени след ареста на Дуров

Ще се стигне до засилване на контрола на Кремъл над социалните мрежи

"Прочетох невярна информация за Франция след ареста на Павел Дуров. Франция е по-ангажирана от всякога със свободата на изразяване и комуникация, иновациите и предприемачеството. Тя ще остане такава", написа Макрон.