Платформата за съобщения Telegram публикува в неделя първото официално изявление относно задържането на главния изпълнителен директор Павел Дуров от френските власти.

Компанията изрази пълната си подкрепа за своя изпълнителен директор и пожелания за бързо разрешаване на ситуацията.

"Telegram спазва законите на Европейския съюз (ЕС), включително Закона за дигиталните услуги — неговото модериране е в рамките на индустриалните стандарти и непрекъснато се подобрява. Главният изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров няма какво да крие и пътува често в Европа. Абсурдно е да се твърди, че платформа или нейният собственик са отговорни за злоупотреба с тази платформа. Почти милиард потребители в световен мащаб използват Telegram като средство за комуникация и като източник на жизненоважна информация. Очакваме бързо разрешение на тази ситуация", се казва в съобщението.

За Сноудън арестът на Дуров е посегателство върху свободата на словото

За Сноудън арестът на Дуров е посегателство върху свободата на словото

Това е унижение за Франция и целия свят, заяви бившият бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ

Властите в Париж трябва да дадат официално изявление в понеделник. Засега остава неясно в какво точно е обвинен Дуров.

Бившият бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън нарече задържането в Париж на Дуров посегателство върху правото на свобода на словото и унижение за Франция и целия свят. 

Основателят на Telegram Павел Дуров сбърка като напусна Русия, смятайки, че никога няма да му се наложи да сътрудничи на службите за сигурност в чужбина. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев. 

Той посочи, че преди години е провел разговор с Дуров, в който му е казал, че ако не иска да сътрудничи на правоприлагащите органи, ще има проблеми във всяка страна.

Според Медведев Дуров иска да бъде брилянтен космополит, който живее чудесно без Родина. По думите му обаче създателят на Telegram е направил лоша преценка и сега за всички врагове на страната той е руснак.

Медведев: Павел Дуров сбърка като напусна Русия

Медведев: Павел Дуров сбърка като напусна Русия

Той бил предупреден, че ако не иска да сътрудничи на правоприлагащите органи, ще има проблеми във всяка страна

Дуров най-накрая трябва да осъзнае, че човек не може да избира родината си, добави Медведев.

Служители на френската жандармерия задържаха бизнесмена в събота вечерта.

Задържането е свързано с предварително разследване, проведено във Франция по отношение на приложението Telegram, създадено от Дуров.