Основателят на Telegram Павел Дуров сбърка като напусна Русия, смятайки, че никога няма да му се наложи да сътрудничи на службите за сигурност в чужбина. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от Ройтерс.

Той посочва, че преди години е провел разговор с Дуров, в който му е казал, че ако не иска да сътрудничи на правоприлагащите органи, ще има проблеми във всяка страна.

Според Медведев Дуров иска да бъде брилянтен космополит, който живее чудесно без Родина. По думите му обаче създателят на Telegram е направил лоша преценка и сега за всички врагове на страната той е руснак.

Дуров най-накрая трябва да осъзнае, че човек не може да избира родината си, добави Медведев.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на фона на задържането на Дуров припомни, че западните неправителствени организации през 2018 г. са призовали Руската федерация да не създава пречки за работата на Telegram. Решението на Париж да задържи Дуров повдига въпроса дали международните структури ще поискат освобождаването му, или ще си "глътнат езика", пише Захарова.

Франция задържа създателя на Telegram

Франция задържа създателя на Telegram

Бизнесменът Павел Дуров е арестуван във връзка с разследване