Руски блогъри твърдят, че руските сили наскоро са си върнали загубените позиции в Курска област - на фона на съобщенията за продължаващи украински атаки в района на 25 август. Твърди се за Комаровка, Олговка и Кремяное.

Друг руски блогър обаче твърди, че украинските сили все още контролират Кремяное.

Руски блогъри твърдят, че боевете в Малая Локня продължават, въпреки че боевете в селището не пречат на украинските сили да действат по-дълбоко в Курска област в района.

Русия хвърля още артилерия в боевете в Курска област

Русия хвърля още артилерия в боевете в Курска област

Доставени са и допълнителни ракети

Руски източници твърдят, че украинските сили продължават да атакуват близо до Русское Поречное, Черкаское Поречное и Мартиновка (всички североизточно от Суджа). Руски блогър заяви на 24 август, че руските сили са превзели и прочистили Спальное (югоизточно от Суджа), след подобни твърдения от 23 август, че руските сили са си върнали селището.

Руското МО твърди, че руските сили са отблъснали украински атаки в посока Борки и Спальное на 25 август.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Рамзан Кадиров винаги на фокус в Telegram

Рамзан Кадиров винаги на фокус в Telegram

Предлага бежанците от Курск да дойдат в Чечня

Руските сили вероятно ще продължат да действат в избрани райони в Курска област, тъй като украинските сили вероятно не контролират цялата територия. Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров по подобен начин заяви на 25 август, че части от руския 14-ти мотострелков батальон на Ахматско-Чеченския полк към руското Министерство на отбраната (МО) успешно са евакуирали 51 наборници от бой близо до Уланок (югоизточно от Суджа).

Руският президент Владимир Путин се срещна с началника на Генералния щаб на руския генерал Валерий Герасимов и началника на Главната оперативна дирекция на Генералния щаб генерал-полковник Сергей Рудской, за да обсъдят руския отговор на украинското нахлуване в Курска област.

ISW е видяла елементи от руската пехота, които се бият в Курска област и доказателства, че руското военно командване наскоро е преместило елементи от 56-ти полк от района на Роботине в западна Запорожка област към Курска област. Изглежда, че Русия е предислоцирала елементи от 810-та и 155-та морска пехотна бригада от фронтовата линия в северната част на Харковска област и вероятно елементи от 11-та ВДВ бригада от по-широкия район на Часов Яр.

Руското военно командване се противопоставя на оперативния натиск за преразпределяне на силите от Покровск в Донецка област и вероятно ще продължи да защитава Курска област.

 Telegram застана зад Дуров и увери, че спазва законите

Telegram застана зад Дуров и увери, че спазва законите

В понеделник се очаква феенските власти да дадат изявление

Френските власти арестуваха основателя на Telegram Павел Дуров на 24 август, което предизвика тревога сред руските блогъри ултранационалисти относно способността им да говорят за войната в Украйна. ISW обаче не е забелязала преки доказателства, сочещи, че арестът на Дуров ще засегне работата на Telegram в близко бъдеще.

Западните медии съобщиха, позовавайки се на източници от френските органи, че са арестували Дуров (който има френско гражданство) на летище Льо Бурже близо до Париж като част от предварително разследване на множество престъпления, включващи неадекватно модериране на Telegram и липса на сътрудничество на Telegram с правоприлагащите органи.

Руското посолство във Франция заяви, че незабавно е поискало от френските власти да обяснят причините за ареста на Дуров, но френските власти не са отговорили.

Някои блогъри рекламираха новосъздадени или съществуващи страници в контролирания от Кремъл социален медиен сайт Vkontakte (VK) като алтернативен метод за достъп до своите военни репортажи, ако Telegram внезапно спре да функционира или ако "Роскомнадзор" внезапно блокира Telegram.

Медведев: Павел Дуров сбърка като напусна Русия

Медведев: Павел Дуров сбърка като напусна Русия

Той бил предупреден, че ако не иска да сътрудничи на правоприлагащите органи, ще има проблеми във всяка страна

Кремъл отдавна се опитва да принуди Дуров и Telegram да се съобразят с усилията на руската цензура и да засили контрола си върху руски ултранационалистически блогъри.

Руският президент Путин и Дуров са били в Баку, Азербайджан на 20 август. Путин е отказал поканата да се срещне с Дуров по неуточнени причини.

Арестът не означава непременно значителни промени в модерирането на съдържанието на Telegram или достъпа до Telegram в Русия и Украйна. ISW все още не е забелязал промени в начина, по който руски източници използват Telegram, за да докладват за войната в Украйна.

Потенциалната загуба на Telegram в Русия обаче допълнително би попречила на способността на руските блогъри да говорят относително свободно за руското водене на войната в Украйна, политиките на руското правителство и дори конкретни длъжностни лица, без да бъдат обект на пряка цензура в Telegram.

С публични арести на видни фигури в информационното пространство, руските власти въведоха култура на автоцензура и група от лоялни на Кремъл блогъри, които да упражняват контрол над ултранационалистическото информационно пространство в Telegram.

Преместването към VK ще позволи на Кремъл по-пряк контрол да цензурира такива гласове в самата платформа. VK - макар и също основана от Дуров - в момента се оглавява от Владимир Кириенко, син на заместник-началника на президентския кабинет Сергей Кириенко.

Руски блогъри реагираха на ареста на Дуров, като призоваха руското военно командване да създаде адекватна официална комуникационна система.

За Сноудън арестът на Дуров е посегателство върху свободата на словото

За Сноудън арестът на Дуров е посегателство върху свободата на словото

Това е унижение за Франция и целия свят, заяви бившият бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ