Френският президент Еманюел Макрон е заявил на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че призивът на Съвета за сигурност на ООН през уикенда за прекратяване на огъня на територията на цяла Сирия, важи също така и за северозападния сирийски район Африн, който е контролиран от сирийските кюрди, съобщава "Ройтерс".

Турция изпрати специални полицейски части в Африн по-рано днес за "нова битка" в петседмичната си операция срещу "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди.

Турция праща спецчасти в следващата фаза на офанзивата в Африн

Турция праща спецчасти в следващата фаза на офанзивата в Африн

Ще участват в градски сблъсъци и обезопасяване на превзети населени места

"Президентът на републиката подчерта, че хуманитарното примирие важи за територията на цяла Сирия, включително за Африн, и трябва да се прилага навсякъде и от всички без никакво отлагане, за да се прекъсне продължаващата спирала на насилие, която може да доведе до регионална експлозия и да проиграе всякаква надежда за политическо решение", се подчертава в изявление от кабинета на Макрон.

Френският държавен глава е казал на турския си колега в телефонен разговор тази сутрин, че мониторингът на Франция за достъпа на хуманитарна помощ и за химически оръжия е "пълен и постоянен".

Резолюцията на ООН няма да засегне операцията ни в Сирия, обяви Анкара

Резолюцията на ООН няма да засегне операцията ни в Сирия, обяви Анкара

Изключено е решението на Съвета за сигурност на ООН да засегне операция "Маслинова клонка"

Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно, настоявайки за 30-дневно примирие, което да позволи достъп на хуманитарна помощ и евакуация на хора, нуждаещи се от медицинска помощ. Въпреки че Москва подкрепи приемането на резолюцията, руският посланик в ООН Василий Небензия постави под съмнение нейната осъществимост.

Макрон също така заявил на Ердоган, че е разтревожен относно неотдавнашните събития край бреговете на Кипър, подчертавайки "необходимостта да се зачита суверенитетът на Кипър".

Кипър обвини Турция в петък, че заплашва да използва сила срещу сондаж за полезни изкопаеми, извършван от италианска компания.