Президентът Еманюел Макрон призова в сряда традиционните политически сили на Франция да формират коалиция със "солидно" мнозинство, след като изборите в неделя доведоха до застой в парламента, предава "Ройтерс".

Макрон направи забележките в писмо, публикувано в няколко регионални вестника. Той каза, че ще посочи министър-председател в края на този процес.

Призовавайки за коалиция, Макрон използва термина "републикански блок", който предполага традиционните партии, а не крайната десница и твърдата левица.

Лявата коалиция, която спечели най-много места в Националното събрание на Франция при изненадваща победа, поиска във вторник незабавно да получи право да състави правителство, въпреки че нито една група не спечели мнозинство, предава "Асошиейтед Прес".

Безпрецедентно е в съвременната история на Франция да има раздробен парламент. Гласуването в неделя повиши риска от парализа на втората по големина икономика в Европейския съюз. Законодателната власт е разделена между лявата коалиция "Нов народен фронт", центристките съюзници на президента Еманюел Макрон и крайнодясният "Национален сбор"

В изявление коалицията призова Макрон "незабавно да се обърне към "Нов народен фронт" и да му позволи да състави правителство. В него се казва, че "продължителното задържане" на Габриел Атал може да се разглежда като опит за заличаване на изборните резултати.

Френската лява коалиция настоява за правото да състави правителство

Френската лява коалиция настоява за правото да състави правителство

Трите основни партии на лявата коалиция започнаха преговори за намиране на кандидат за министър-председател