Френският президент Еманюел Макрон одобри искането на лидери на тихоокеански страни да посетят Нова Каледония, за да оценят гражданските вълнения между местната общност Канак и френските лоялисти, предава Ройтерс.

Тази мисия, която ще бъде водена от трима лидери на тихоокеански островни страни, включително председателя на Тихоокеанския форум на островните нации и премиер на Островите Кук Марк Браун, ще се проведе през август. Делегацията ще включва още премиера на Фиджи, Ситивени Рабука, както и премиера на Тонга, Сиаоси Совалени, или премиера на Соломоновите острови, Джеремая Манеле.

Основната цел на мисията е да намали насилието, което ескалира през последните месеци, и да насърчи диалога между страните. "Има чувствителни политически измерения, които трябва да се вземат предвид, но нашата основна цел като форум е да се опитаме да намалим случаите на насилие и да призовем за диалог като начин за напредък," заяви Марк Браун на пресконференция във Фиджи.

Гражданските вълнения в Нова Каледония започнаха през май във връзка с реформите в изборното законодателство. Местните канакски общности се опасяват, че тези реформи ще намалят тежестта на техните гласове и ще затруднят всякакви бъдещи референдуми за независимост. Париж обаче твърди, че реформите са необходими за подобряване на демокрацията в региона.

Франция изпрати стотици полицейски служители в Нова Каледония, където активисти за независимост блокираха пътища и парализираха движението. Арестът и депортацията на лидера на протестите Кристиан Тейн през юни допълнително изостри напрежението. Според Марк Браун посещението на делегацията трябва да се проведе преди годишната среща на лидерите на Тихоокеанския форум, насрочена за 26 август, като целта е да се насърчи мирен диалог и търсене на решения на конфликта.

Франция спира избирателната реформа в Нова Каледония

Франция спира избирателната реформа в Нова Каледония

След две седмици на безредици и хаос на острова