Френският президент Еманюел Макрон ще води национална церемония в събота вечер на Елисейските полета в Париж, за да отбележи 76-ата годишнина от Победата. Това разкриха от Елисейския дворец.

Френският лидер, правителствени ръководители и представители на командването на въоръжените сили ще поднесат цветя на паметника на Шарл дьо Гол, който е ръководил движението за освобождение на страната от нацистка окупация по време на Втората световна война. След това държавният глава ще участва в символичното запалване на Вечния пламък под сводовете на Парижката триумфална арка. Тържествени церемонии ще се проведат в събота и в регионите на страната.

Поради продължаващата пандемия от коронавирус, всички мемориални тържества се провеждат в събота без обществено участие, съобщи френското министерство на отбраната. Парижката церемония ще бъде излъчена по френски телевизионни канали.

В навечерието на годишнината руският посланик във Франция Алексей Мешков поднесе цветя на паметника на руските участници във френското движение за съпротива. Тази мемориална церемония се състоя на главното парижко гробище, Пер Лашез.

След края на Втората световна война годишнината от Победата се чества във Франция ежегодно по инициатива на генерал дьо Гол. През 1981 г., по предложение на Франсоа Митеран, който тогава беше президент на страната, статутът на републикански празник беше официално фиксиран за този ден.