Подслушването и следенето между съюзници е неприемливо. Това обяви френският президент Еманюел Макрон, коментирайки информации за подслушване на европейски политици от страна на САЩ и Дания.

"Искам да кажа, че това е неприемливо между съюзници, особено между съюзници и европейски партньори", настоя Макрон, коментирайки тези информации на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел след заседание на френско-германския съвет на министрите.

Дания е помагала на САЩ да шпионира европейски политици

Дания е помагала на САЩ да шпионира европейски политици

Това показва доклад на датското военно разузнаване за периода от 2012 до 2014 г.

По думите му не би трябвало да има място за подозрения между съюзници, така че Париж очаква разяснения от партньорите от САЩ и Дания. Той обеща, че ще повдигне темата пред американския президент Джо Байдън, който по време на подслушването беше вицепрезидент на Барак Обама. 

За разяснения и обяснения от САЩ настоя и Меркел. "Обсъдихме тези неща ... по отношение на АНС. Оттогава подходът ни към разследванията не се е променил, разчитаме на будещи доверие отношения и това, което беше правилно тогава, е вярно и днес. Радвам се, че датското правителство и министърът на отбраната са казали много ясно какво мислят по този въпрос и затова виждам добри предпоставки, в допълнение към обяснението на обстоятелствата, за преминаване към будещи доверие отношения", отбеляза канцлерката.

Както по-рано съобщи германският в. "Зюддойче цайтунг", Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ с помощта на Дания в периода 2012-2014 г. е следила редица европейски политици, включително конкретно Меркел, тогавашния външен министър (и настоящ президент на Германия) Франк-Валтер Щайнмайер и кандидатът за германски канцлер от Социалдемократическата партия Пеер Щайнбрюк.

Отбелязва се също така, че датските специални служби са подпомагали САЩ в шпионирането на водещи политици в Швеция, Норвегия, Холандия, Франция и Германия.