Светът преминава през дълбока криза и може да е на прага на война, заяви френският президент Еманюел Макрон в реч, призовавайки за глобални усилия за справяне с опасностите от неравенството, неконтролираните технологии и изменението на климата, съобщава "Ройтерс".

В реч, отбелязваща 100-годишнината на Международната организация на труда в Женева, Макрон призова за всеобща социална защита и компенсации за хората, чиито поминъци са застрашени от технологични и екологични промени.

"Мисля, че хаосът е тук. И мисля, че отговорността на нашето поколение е да не чакаме нова война, а да гледаме на света такъв, какъвто е", коментира Макрон.

Гутериш вижда свят с ръководители, фокусирани в личните си амбиции

Гутериш вижда свят с ръководители, фокусирани в личните си амбиции

Светът е хаотичен и трябва мъдрост за да се избегне нова Студена война

"Вярвам, че днес сме на ръба и ако не се погрижим, сме във време на война. И тази война присъства в нашите демокрации - това е дълбоката криза, през която преминаваме. Можем да изберем да бъдем лунатици. Но ако искаме истински напредък, трябва да поемем сериозни ангажименти", обяснява френският президент.

Нарастващото неравенство храни "авторитаризма", допълва той.

Гласоподавателите "казват, че демокрацията не ни защитава от неравенство, причинено от полуделия се капитализъм, затова защо да не затворим границите си, да изградим стени и да излезем от мултилатерализма", добави той в очевидна критика срещу американския президент Доналд Тръмп.

Москва: САЩ и Русия заедно да потвърдят, че няма да използват ядрени оръжия

Москва: САЩ и Русия заедно да потвърдят, че няма да използват ядрени оръжия

Това призова руският външен министър Сергей Лавров на международния форум "Примаковски четения"

Речта на Макрон бе 44 минути, много по-дълго от други лидери, които се обърнаха към събитието, включително руския премиер Дмитрий Медведев и германския канцлер Ангела Меркел.

41-годишният президент центрист се постави като лидер на либерално движение, противопоставящо се на издигането на крайно десните в Европа.

Във Франция президентството му бе помрачено от месеци на протести на "жълти жилетки" срещу икономически реформи, включително данък върху горивата.

Бившият шеф на Пентагона Уилям Пери предупреждава за риск от ядрен конфликт

Бившият шеф на Пентагона Уилям Пери предупреждава за риск от ядрен конфликт

Липсва диалог, през Студената война поне са общували неофициално