Рискът от ядрен конфликт се увеличава поради липсата на редовен диалог между Вашингтон и Москва по въпросите на стратегическата стабилност и контрола над въоръженията. Това заяви бившият американски министър на отбраната, професорът от Станфордския университет Уилям Пери, на откриването на конференция на Международния Люксембургски форум за предотвратяване на ядрена катастрофа "Контрол на въоръженията: тежестта на промяната", цитиран от ТАСС.

Според него, един от основните проблеми при контрола на оръжията и предотвратяването на ядрени конфликти е прекратяването на нормалния диалог на ниво ръководители на отдела за външни работи и отбрана на Русия и САЩ, в които той лично участва.

"В продължение на няколко десетилетия геополитически различия между Вашингтон и Москва тези различия бяха предмет на активни двустранни преговори между нашите външни министри и министри на отбраната. Това беше нормален начин на взаимодействие, с който нашите страни се опитаха да се справят с екзистенциалната опасност от използване на ядрени оръжия", обяснява той, подчертавайки, че днешните контакти не са достатъчни.

Разузнаването на САЩ: Русия провежда ядрени опити

Разузнаването на САЩ: Русия провежда ядрени опити

Русия се опитвала да модернизира ядрения си арсенал

Пери обяснява, че неразбирането на взаимните позиции увеличава риска от политическа грешка, която ще бъде причина за сблъсъка между Русия и САЩ.

"Убеден съм, че единствената причина за военния конфликт между двете страни може да бъде грешка в политическите изчисления. Нова аномалия на липсата на доверие и взаимно разбирателство на ниво министри на външните работи и на отбраната може да бъде важен фактор, допринасящ за възникването на катастрофа в бъдеще", допълва той.

Според него, "при липсата на смислен официален диалог по ядрени въпроси, бихме искали тази празнина да бъде запълнена с неофициален или вторичен диалог, както беше в продължение на много години по време на Студената война".

Русия предупреди: САЩ се подготвят за използване на ядрени оръжия

Русия предупреди: САЩ се подготвят за използване на ядрени оръжия

"Някои зависими от Вашингтон страни се преструват, че нищо не се случва, или просто се страхуват"

"За администрацията на Тръмп, новата нормалност бе отказът да се водят преговори за нови договори и систематично излизане от съществуващите споразумения. През последните две години те постигнаха "брилянтни" успехи в тази разрушителна операция", коментира Пери.

 "Заслужава да се отбележи, че ключовият играч, който управляваше процеса на вземане на решения, беше Джон Болтън, който 20 години популяризира оттеглянето на САЩ от Договора за противоракетна отбрана".

"Изглежда, че администрацията на Тръмп чака момента, в който Договорът за настъпателни стратегическите оръжия (START-3) ще престане да съществува и не възнамерява да го удължи или договори нов договор. И ако това се случи, няма да има споразумения за ограничаване на ядрените оръжия", коментира бившият министър на отбраната на САЩ.

ООН: Рискът от ядрена война е най-висок от Втората световна война насам

ООН: Рискът от ядрена война е най-висок от Втората световна война насам

Размита е границата между отбрана и нападение