Доставката на ваксини COVID-19 до Африка е не само морално задължение, но е и в европейски, и в световен интерес, за да се предотврати възраждането на нови щамове на вируса. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в Руанда, цитиран от "Ройтерс".

Макрон заяви, че Франция е на път да достави 30 милиона дози ваксина срещу COVID-19 до Африка до края на годината, че Германия също ще достави 30 милиона дози и че Европейският съюз ще достави повече от 100 милиона дози за Африка тази година.

"Да помогнем на Африка да се ваксинира е преди всичко дълг на солидарността, а освен това е съвсем просто в интерес на всички европейски държави, всички страни по света", каза Макрон по време на посещение при ваксинация център в Кигали в кулоарите на държавно посещение.

Целта на международната общност - 40% ваксинирани африканци

Целта на международната общност - 40% ваксинирани африканци

Макрон поиска ваксини без патент

Той каза, че ако всички държави не получат ваксинации, вирусът ще продължи да се разпространява и да мутира в нови варианти, които след това на свой ред могат да се появят отново в страни, които вече са ваксинирали популациите си.

"Следователно тази стратегия не е просто морален дълг, а здравословно изискване", каза Макрон.

Припомняме, че по-рано през май Макрон вече коментира темата, като обяви, че е приоритет да се ваксинира поне 40% от населението на континента срещу коронавирус до края на 2021 г.

Държавният глава посети Руанда в опит да нормализира отношенията между двете страни, помрачени от години заради действията на Франция в геноцида през 1994 г. в източноафриканската държава, при който загинаха 800 000 души.

Това е първото посещение на Макрон в страната от встъпването му в длъжност. Преди да тръгне, той изрази надежда за ново начало в двустранните отношения.

Франция обнадеждена за "ново начало" с Руанда след геноцида през 1994 г.

Франция обнадеждена за "ново начало" с Руанда след геноцида през 1994 г.

Макрон за пръв път е на посещение в африканската страна

Историческа комисия наскоро излезе със заключение, че Франция носи значителна отговорност за геноцида. Един от изводите беше, че Париж остава сляп за подготовката за убийствата. Няма обаче данни за съучастие на Франция в избиванията.

В петък Макрон ще продължи обиколката към Южна Африка.